Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.1.2014

Kiadta a palagáz-kitermelés minimumelveit az Európai Bizottság

Január 22-én elfogadta a palagáz-kitermeléseknek bizonyos feltételekkel zöld utat adó ajánlást az Európai Bizottság – írja a TOTB.ro.

A tagállamoknak joguk van megszabni a saját energiaforrásaik kitermelésének feltételeit, amíg tiszteletben tartják a környezet megőrzésének, védelmének és minőségjavításának elveit – áll az ajánlásban (.pdf). Az Európai Bizottság többek közt javasolja, minden hidraulikus repesztési eljárással járó kitermelés előtt stratégiai környezeti hatásvizsgálatot kell végezni; a környezeti felméréseknek nyilvánosaknak kell lenniük, a hatóságoknak pedig informálniuk kell a hidraulikus repesztés során használt vegyi anyagokkal kapcsolatban a közvéleményt.

A kitermelést tervező tagállamoknak féléven belül alkalmazniuk kell a minimumelveket, és decembertől tájékoztatniuk kell az EB-t az ezzel kapcsolatos intézkedéseikről. A Bizottság kiértékeli ezeket a tagállami jelentéseket, és nem zárja ki a jogi felelősségre vonást azok esetében, akik elmulasztják alkalmazni az ajánlott elveket.

A környezetvédő szervezetek és az Európai Parlament felhívása ellenére az EB nem tiltotta be a hidraulikus repesztés eljárását bizonyos térségekben, hanem inkább az ajánlás eszközével élt, ami a Friends of the Earth szervezet szerint nem elégséges arra, hogy megvédje az embereket és a természetet a kitermelési helyszíneken.

A Bizottság szerint “meg kell állapítani a minimumelveket, amelyeket a tagállamoknak figyelembe kell venniük a masszív hidraulikus rétegrepesztéssel járó tevékenységekre vonatkozó szabályozásuk alkalmazása vagy naprakésszé tétele során. A szabályrendszer egyenlő versenyfeltételeket biztosítana a gazdasági szereplők számára, növelné a befektetők bizalmát, és javítaná az egységes energiapiac működését. Az egyértelmű és átlátható szabályok a közvélemény palagáz-kitermeléssel kapcsolatos aggályait és lehetséges ellenállását is segítenének eloszlatni. Ez a szabályrendszer sem azt nem jelentené, hogy a tagállamok akaratuk ellenére is masszív hidraulikus rétegrepesztéssel lennének kötelesek végezni a feltárási és kitermelési tevékenységeket, sem azt, hogy a tagállamok nem tarthatnának fenn vagy vezethetnének be a sajátos nemzeti, regionális vagy helyi feltételeknek jobban megfelelő részletesebb intézkedéseket.”

Az EB ugyanakkor elismeri, a kockázatok és hatások tekintetében nem áll rendelkezésre megfelelő tapasztalat, ezért “a váratlan kihívásokra tekintettel szükségessé válhat ezen ajánlás aktualizálása vagy jogilag kötelező érvényű rendelkezések kidolgozása”.

via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!