Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.1.2014

Hogyan győzzük le a sivatagot? Yacouba Sawadogo élő legendája

Yacouba Sawadogo Burkina Faso-i farmer és motorbicikli-kereskedő egyszerű, olcsó módszerekkel és mindenféle kormányzati segítség nélkül sikerrel foglalt vissza 20 év alatt a sivatagtól egy 12 hektáros területet.

Magvak, komposzt, rengeteg munka és hatalmas elhatározás kellett hozzá, de sikerült. Tudta, hogy a föld termékenységének visszaszerzéséhez fák kellenek, ezért több mint 60 fafajtát ültetett, és egy hagyományos mezőgazdasági technikát (zai) használt: a magvakat kézzel egy komposzttal teli üregbe ültette, ezekben a termékeny fészkekben a nedvesség megmaradt a száraz időszakokban is, így a növények fejlődni tudtak.

A kialakult erdőben a talaj minősége is javult, és nőtt a mezőgazdasági termésnövények hozama is. Mark Todd rendezésében megjelent még 2010-ben a The Man Who Stopped the Desert című film is, amely világhírűvé tette Yacouba Sawadogot. Az Oxfam és az ENSZ is felfigyelt a sikertörténetre, támogatásokat adtak az idős férfinak, aki tökéletesítette a módszert, és sikerrel terjesztette Afrika más régióiban is. 2013 végén pedig kezdeményezés történt arra, hogy az erdősítési módszert Haitiban is alkalmazzák.

A kihívás az, hogy a következő 5-10 évben többmillió afrikai farmert ébresszünk rá annak fontosságára, hogy fektessenek be fák ültetésébe – hangzik el a fenti, 2012-es riportban. Ugyanakkor Yacouba Sawadogo erdejét az urbanizáció fenyegeti: építkezési vállalkozók kezdtek házakat felhúzni az erdő szomszédságában, fákat vágtak ki. Ennek ellenére folytatja a munkát.

Az előkészítés a száraz évszakban kezdődik: a kemény földet csákányokkal lazítják fel, üregeket ásnak, komposzttal rakják meg. Az ültetett sorok szélén kövek biztosítják, hogy a víz az üregek felé koncentrálódjon. Az elsivatagosodó Száhel-övezetben, de más, szárazság sújtotta vidékeken is sikerrel alkalmazható a módszer, újra termékennyé teszi a földeket, biztonságosabbá az élelmiszer-ellátást, ezáltal megelőzheti a korábban pusztító éhínségeket.

Forrás: Odditycentral via Totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!