Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.1.2014

Kiszivárgott az új IPCC-jelentés: drágán megfizetünk

Kiszivárgott az IPCC még nem végleges, áprilisban kiadásra kerülő új jelentése – írja a BBC. A jelentéstervezet bírálja a kormányokat, amelyek sokkal többet költenek a fosszilis energiaforrások folytatódó felhasználásának támogatására, mint a kevésbé környezetszennyező energiára való áttérésre.

Az üvegházhatású gázak kibocsátása gyorsan nő, és minden eddiginél sokkal nagyobb erőfeszítés kellene globális szinten, hogy megoldás szülessen a problémára. 2000-2010 között évente átlag 2,25-kal nőtt a széndioxid-kibocsátás. Ha a mostani ütemben haladnak tovább a dolgok, csupán nagyon drága technológiákkal lehet védekezni a várható negatív hatások ellen.

A jelentéstervezetben az áll, azonnali cselekvést sürgetnek a kibocsátás globális visszaszorítása és a tiszta energiákra való áttérés érdekében. A kibocsátásnövekedés fő okaiként a jelentés a gazdasági növekedést és a túlnépesedést nevezi meg.

Forrás: BBC

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Tőzsér Béla
    Közzétéve: 18.1.2014, 8:37 am

    Komplex technológiával rendelkezünk a széndioxid biológiai átalakítására,de a pénzvilág szerint még nem aktuális az alkalmazás, az állami, EU,ENSZ programok megvalósítása késik.Talán a jelentés lendületet ad az alkalmazásoknak,melyek nemcsak klímavédelmi, hanem környezet- és egészségvédelmi, biotechnológiai, gazdasági előnyökkel is járnak.

Szólj hozzá!