Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.1.2014

2050-re nem lesz elegendő tiszta vize az emberiség több mint felének

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói modellezték a globális vízkészletek alakulását 2050-ig, eredményeik szerint a 9,7 milliárdos népesség 52%-a olyan térségben él majd, ahol nincs elegendő édesvíz.

2050-re egymilliárdan szembesülnek majd azzal, hogy lakóhelyükön a felszíni vizek mennyiségét jóval meghaladja a vízigény. A legtöbb ilyen térségben már most is probléma a vízellátás (India, Észak-Afrika és Közel-Kelet térségében). A klímaváltozás nagy szerepet játszik ennek a helyzetnek a kialakulásában, főképp a fejlődő országokban, amelyek a legsérülékenyebben – állapították meg a kutatók.

A Huffington Post egy nemrég történt vegyi szennyezésről számol be Nyugat-Virginiában, melynek következményeként 300 ezer ember napokon keresztül nem használhatta a vezetékes vizet nemcsak fogyasztásra, hanem főzésre, fürdésre vagy mosásra sem. Palackozott vizet kellett fogyasztaniuk, és azok, akik érintkezésbe kerültek a kemikáliákkal szennyezett vezetékes vízzel, megbetegedtek. Nagyon sok ember számára – főleg a szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában – a tiszta vízhez való hozzáférés nehézsége az élet része, állandó probléma – hívja fel a figyelmet a cikk.

A WHO és az UNICEF 2011-es adatai szerint jelenleg mintegy 768 millióan használnak olyan vizet, amely külső szennyezéseknek kitett, 185 millióan felszíni vizeket, vagyis tavak, folyók, patakok vagy tengerek vizét használták napi fogyasztásra. 2,5 milliárdnak, vagyis az emberiség mintegy 36%-ának nincs hozzáférése olyan fürdőszobához, ahol van öblítős vécé, közülük 761 millióan közvécéket használnak, 693 millióan pedig olyan létesítményeket, amelyek a minimális higiéniai követelményeknek sem felelnek meg.

A világon a vezető halálok a hasmenés, ennek okozója az esetek többségében a nem megfelelő fürdőszobákra, bizonytalan minőségű ivóvíz fogyasztására és a tisztálkodáshoz szükséges tiszta víz hiányára vezethető vissza.

45 országban, főképp a szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában a népesség kevesebb mint fele fér hozzá olyan fürdőszobához, ahol a vécék higiéniai szempontból megfelelők.

Forrás: Huffington Post, TreeHugger

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!