Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.1.2014

Óriási, barátságos cicák vagyunk macskánk szemében


Fotó: BDT

Óriási cica-társak vagyunk macskánk számára, aki nem úgy lát bennünket, mint “szüleit”, még ha azt is gondoljuk róla – írja John Bradshaw brit biológus Cat Sense című könyvében. Macskánk nem tudja, miért nőttünk ilyen nagyra, de nem is érdekli különösebben a rejtély megoldása, egyszerűen egy barátságos fajtársként kezel.

Bradshaw az utóbbi 30 évben háziállatok viselkedését vizsgálta, és a macskáról megállapítja – mivel elsősorban nem azért tenyésztette az ember, hogy valami haszna legyen belőle és valamiféle speciális feladatot lásson el (még ha néha egeret is fog), hanem mert “jól mutat” -, hogy kevésbé mondható szelídített fajnak, mint mondjuk a kutya. A macska gazdájával szembeni interakcióit elsősorban ösztönök, és nem tanult viselkedés diktálja.

Pl. amikor a paplant, a gazdáját vagy ruhaneműt “gyúr”, akkor a szoptatós anyamacska hasát nyomkodó kiscica gesztusát ismétli meg, ami eredetileg arra szolgál, hogy az emlőkből jobban jöjjön a tej. Amikor lábunkhoz, kezünkhöz simul, azt jelenti, úgy kezel bennünket, mint egy másik cicát, és ez a legközvetlenebb módja annak, hogy kimutassa vonzódását – magyarázza Bradshaw.

A küszöbre fektetett halott egerek nem a gazdának hozott áldozatok vagy adományok, hanem azt jelzik, a macska szeretné egy biztonságos helyen elfogyasztani zsákmányát. Ha mégsem eszik meg végül, az annak tudható be, hogy a gazdájuktól kapott élelem finomabb.

Forrás: Time via TOTB.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!