Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.12.2013

Természeti csodák Erdélyben, pápás világvége, víztisztítás, vega székely – az idei év legolvasottabbjai


photo by Iakov Kalinin via shutterstock com

A következő összeállításban a legnépszerűbb idei cikkeinket szemlézzük. Néhány fontos téma így kimarad, értelemszerűen. Például nincsenek a topban a verespataki, pungeşti-i, szászmuzsnai eseményekről készült riportok, tudósítások, holott az ottani események nyilvánvalóan a civil társadalom mozgatórugói voltak, ezért megkerülhetetlenek egy ilyen listán is. A ciántechnológiás bányászat, illetve a hidraulikus repesztés körüli viták végigkísérték az év második felét, és nem valószínű, hogy jövőre alábbhagynának.

k.á.

Íme akkor cikkekre lebontva az idei évünk:

Idei legolvasottabb anyagunk megmelengeti a lokálpatrióta kebleket, ugyanis összeállításunk Erdély 10 természeti csodájáról rekordokat döntögetett, itt-ott el is lopták az anyagot. És Erdély természeti csodái között nem volt egyetlen nagy turistalátványosság sem. Mondjuk meglehet, hogy ezután már azok lesznek.

A vegyes kategória népszerű anyaga lett még az évszázad üstökösének híre. Az ISON-t mindenki kíváncsian várta, aztán kipukkadt. Lufi volt az, nem is üstökös. Aztán dán diákok találták ki, saját koncentrációs problémáikból kiindulva, amelyet a mobiltelefon mellett alvásból gyanítottak, hogy megnézik, a wi-fi hullámai hogyan befolyásolják a növényeket. Halálosan. Önök meg halálosan kíváncsiak voltak erre. Mint ahogyan arra is, hogy az egy éjszaka alatt egyet alszunk, nem mindig volt így, hanem csak a 19. századtól errefele. Valamikor kétalvók voltunk. Bizony. Nagyon népszerű volt az Information nevű dán lapból átvett interjú is, amely a kapitalizmustól megcsömörlött, és a vadonba kiköltözött Heljskov családot mutatta be.

Urban Legend rovatunk idén igencsak hasított, leginkább a pápaválasztások körüli mendemondák találtak olvasóra, utolsó pápánk-e Ferenc, jön-e a világvége, volt-e női pápa stb.? Ezeket az érdekes kérdéseket kívánta megválaszolni anyagunk. Másik népszerű cikkünkben az olvasók arra találhatnak választ, hogy a méregdrága víztisztító berendezések, amelyek elvileg baktériummentesek és környezettudatosak, miért problémások mégis? No, és járják-e gyerekrabló kisbuszok a romániai városok utcáit? Szolgáltak-e fel emberhúst hazai éttermekben, szurkáltak-e tűvel rosszindulatú AIDS-esek? Mindezek, és többek, kiderülnek a Románia félelmetes legendái című anyagból.

Az Urban Hero-k közül egy Joós István interjú érte el leginkább az ingerküszöböket. Pedig akkor még nem is tett szexista kijelentéseket. A másik népszerű interjúnk a kategóriában Fülöp Róberttel készült, aki kézdivásárhelyi szalonnaevőből lett biokertésszé az Egyesült Államokban. És jól érzi magát.

A Pró és kontrában idén többnyire fajsúlyos kérdéseket vitattak arra hivatottak. A pró és kontráknak általában magas olvasottsága van, de ha a legnépszerűbbeket szeretnénk kiemelni, akkor meg kell említenünk az iskolai egyenruháról szóló vitát, a The Human Body kiállítás morális/nem morális voltának feszegetését, a marihuána legalizálásának és a lányok szórakozóhelyeken történő pozitív diszkriminációjának kérdéseit.

És még valami, amit örömmel közlünk: idén, egész pontosan februárban volt a Think Outside the Box történetének legolvasottabb napja. Köszönjük az érdeklődést, jövőre ugyanitt, továbbra is a dobozokból kifelé tartva!

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Etel
    Közzétéve: 2.1.2014, 6:19 pm

    tetszenek a kiválogatott anyagok és jónak tartom, hogy kimaradtak a politikai események /abból van bőven elég más helyeken/

Szólj hozzá!