Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.12.2013

Fúrótorony Kommandó mellett: az engedélyben nincs repesztésre való utalás

Palagázat vagy földgázat keresnek Kommandó mellett? című cikkünk kapcsán Silye Lóránd geológus a TOTB megkeresésére elolvasta az Amromco Energy Kft. számára a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal által kiadott engedélyt, és szerinte a leírás alapján nincs repesztésre való utalás.

Az Országos Ásványkincshatóság engedélye alapján a fúrótorony telepítése után a földtani szerkezetet szeretnék pontosítani, és amennyiben van szénhidrogén, azt kitermelni. Utalás történik a fúróiszapra, ami teljesen átlagos dolog egy fúrásnál, azzal egyrészt hűtik a fúrófejet, másrészt a felszínre hozzák a kőzettörmeléket, hamadrészt meg visszatartják a felszabaduló gázak és folyadékok nyomását stb. – közölte a geológus.

Önmagában a fúrás tervezett mélységéből semmiképp sem lehet következtetni arra, hogy palagázat vagy földgázat keresnek; a gelencei kőolajmezőhöz hasonló nagyszerkezeti adottságokkal rendelkező kommandói vidéken a 3600 méteres mélység nem tűnik mélynek, ez akár átlagos is lehet – tette hozzá Silye Lóránd.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: szakember
  Közzétéve: 25.12.2013, 1:47 pm

  Nekem nagyon rossz a véleményem a romániai környezetvédők tevékenységéről.
  Keveset, vagy egyáltalán nem törődnek olyan szennyezésekkel, amelyek nagyon sok és gyakran súlyos mérgezéseket okoznak, de meglovagolják, megfontoskodják a jelentékteleneket, megfelelő információk és szakmai tájékozottság hiányában.
  Példák mondok: több tanulmányban bebizonyították, hogy a legtöbb mérgezést és betegséget az autóbuszok utasterébe beszivárgott füstgázok okozzák. E mérgezés egyik formáját a navétisták betegségének hívják, de ezenkívül sok más
  és súlyos betegségeket okoznak. Ennek ellenére több közlekedő autóbuszban, vonatokban elviselhetetlen a füstgázszag, amit kevés költséggel el lehetne kerülni, ha környezetvédők a fontos dolgokkal is foglalkoznának.

 2. A hozzászólás szerzője: szakember
  Közzétéve: 25.12.2013, 10:31 pm

  Még tudok példákat a romániai környezetvédelem hiányiságairól:
  – A nyáron, kétségbe esetten telefonáltam, több helyre, hogy az elhagyott telkeken, a város közepén, sok burján virágzik, amelyeknek a virágspórai nekem és sokaknak, nagyon kellemetlen asztmás rohamokat okoznak. A környezetvédők is azt mondták, hogy az intézkedés nem az ők problémájuk.
  – Telefonáltam, hogy több lebontott ipari épület közelében, nagyon sok az azbeszt törmelék, amelyek porát a szél szétszórja és azok ismerten nagyon sok rákos megbetegedést okozhatnak. Senkit sem érdekelt.

Szólj hozzá!