Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.12.2013

Palagázat vagy földgázat keresnek Kommandó mellett?


Fotó: Toró Attila (Háromszéki havasok, Kommandó környéke)

3600 méter mélyre fúró, szénhidrogént kutató fúrótornyot állítanának fel a lehető leghamarabb a Nagy-Mányicska területen, Kovászna városa közelében – hívja fel a figyelmet a Neuer Weg a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján található adatokra hivatkozva. Ez a térség Kommandó falutól körülbelül 7 kilométerre található közismert kirándulóhely. Az erdészetnél és a szénhidrogén-feltárásoknál dolgozók szerint palagáz-keresésről van szó – hivatkozik nem ellenőrzött értesülésekre az aktivista blog szerzője.

A Kovászna Megyei Prefektúra mai keltezésű, szűkszavú közleménye szerint december 23-án az S.C. Amromco Energy S.R.L. az Országos Ásványkincshatóság által kiadott 251. számú, május 27-i keltezésű engedélye alapján megkezdte a kőolaj-kitermelési helyszín feltárását, a 4000 Greşu kitermelő szonda fúrási munkálatait. A terület Kovászna városhoz tartozik a polgármesteri hivatal által kiadott 11.04.2013/77-es urbanisztikai engedély szerint – áll a prefektúra közleményében.

A gyanúk és találgatások lavináját a Romaniidinharcov Covasna Facebook-csoport adminisztrátora egy december 21-i bejegyzése indíthatta el, amelyben a kovásznai palagáz-kitermelés veszélyével riogat. A sepsiszentgyörgyi Indigó csoport megkeresésére biztosra állította, hogy palagáz-kitermelő szondáról van szó, látta a teherautó-konvojt, amely felvonult a hegyre, és más szemtanúkra is hivatkozott. A felhívást kommentár nélkül a TV Brasov honlapja is átvette.

Az Indigó csoport, amely rendszeresen követi a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapját, szeptemberben közzétette, hogy a ploiești-i Amronco Energy kft. környezetvédelmi engedélyt kért a kommandói állami erdészeti alapból 9.000 négyzetméter erdő ideiglenes eltávolítására; szeptember 12-én a hivatal megadta az engedélyt, az ily módon megtisztított területre a cég egy kutatófúrást végző „4000 Greșu” felszerelést tervez telepíteni. “Nem találtunk további adatokat arról, hogy a tervezett kutatófúrást végző szonda konvencionális szénhidrogén (földgáz), vagy nemkonvencionális szénhidrogén (palagáz) után kutat” – áll az Indigó csoport szeptemberi közleményében.

Az Amromco honlapján közölt hivatalos bemutatkozó szövegben az áll, a vállalat a legnagyobb és legrégibb független olaj- és gáztermelő Romániában, jelenleg 30 koncesszióba kapott helyszíne van országszerte, amelyből 11-et a RomGazzal közösen termel ki. Főhadiszállása a texasi Houstonban van, regionális központjai pedig Ploiesti és Bukarest városában kaptak helyet. A vállalat tulajdonosai: a First Reserve és a Mercuria nevű energiaipari óriáscégek.

Nem tudjuk, mit keresnek, csak annyit tudunk, hogy majdnem 4000 méter mélyre fúrnak – közölte megkeresésünkre Opra Béni János kommandói alpolgármester, hangsúlyozva: az ügyben szerinte a kovásznai városi tanács illetékes, ugyanis tudomása szerint ők adtak építkezési engedélyt, a kommandóiaknak csak annyi szerepük volt, hogy megengedték a vállalatnak, hogy az útjaikat használhassák.

Butyka Gyula kovásznai helyi tanácsos tőlünk értesült arról, hogy a Nagy-Mányicskán szondát telepítenek, mint mondta, az ügy nem került tanácsülés elé. A polgármester külföldön van, ezért nem elérhető, a tanácsos azt ígérte, 24-én délelőttig utánaérdeklődik annak, a városvezetés és az urbanisztikai osztály milyen információkkal rendelkezik a kitermelésről.

Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetője a maszol.ro-nak cáfolta, hogy palagáz-feltárásról lenne szó, a vállalat szerinte kőolajat keres és hagyományos kutatófúrást végez.

Az igazgatót korábban lemondásra szólította fel a Greenpeace. A nemzetközi környezetvédő szervezet többek között professzionalizmus hiányával és hivatali kötelezettségeinek elmulasztásával vádolja Gheorghe Neagut amiatt, hogy a rétyi Schweighofer-beruházás ügyében az általa vezetett hivatal nem rendelt el környezeti hatásvizsgálatot.

A TOTB fölhívta az Amromco ploiesti-i székhelyét, és arról érdeklődött, palagáz- vagy földgáz után kutatnak-e Kommandó környékén. A telefonon válaszoló munkatárs arra kérte munkatársunkat, emailben tegye fel kérdéseit, mivel jelenleg nincs bent egyetlen illetékes sem.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: liberal-litoral
  Közzétéve: 23.12.2013, 6:53 pm

  Elkezdődött.

 2. A hozzászólás szerzője: szakember
  Közzétéve: 24.12.2013, 9:31 pm

  Van egy módszerem. Ha nem tudok valamit megkérdem azoktól kik tudják. Jelen esetben a geológusoktól. A kutató jelegű fúrások célja, 3600 m mélyen, a hely geológiai szerkezetének a feltárása és nem a kitermelés. Azon a helyen több geológiai információ és értékes ásványkincs feltárására van lehetőség és kevésbé palagázra. A feltárástól a kitermelésig hosszú az út.
  Nem kellene utánozni a Realitate tv. csatornát, ahol jósokat hívtak meg a a galaci földrengések okainak megmagyarázásra és nem szakembereket és csak akkor kellene tiltakozni, dokumentáltan és erélyesen ha a reszkír reális.

 3. A hozzászólás szerzője: Áron
  Közzétéve: 10.1.2014, 10:18 am

  …gázt, nem …gázat.

Szólj hozzá!