Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.12.2013

A britek tudta nélkül kereshetik a házuk alatt a palagázat

Többezer nagy-britanniai otthon alatt kezdhetnek fúrásokba a palagáz kitermelésével foglalkozó vállalatok a lakosok tudta és beleegyezése nélkül egy friss törvénymódosítás-tervezet szerint. Nick Boles tervezési miniszter bejelentette, a hidraulikus repesztésről a tervek szerint nem kell majd értesítsék a vállalatok közvetlenül az érintett lakosságot, ehelyett csupán egy hirdetést kell közzétenniük a helyi lapban, hirdetőtáblákon, és konzultációt szervezniük.

Aktivisták szerint a tervezett lépés negatívan befolyásolja a környezetükért és egészségükért aggódó érintetteket. A brit miniszterek azonban többször visszautasították azokat az érveket, amelyek az eljárással kapcsolatos környezetvédelmi aggályokra hívták fel a figyelmet, szerintük az eljárás szigorúan szabályozott és felelősséggel fogják alkalmazni.

Tony Bosworth, a Friends of the Earth aktivistája szerint a szabályozást inkább a helyi lakosok védelmében, nem érdekérvényesítésük gyengítésére kellene változtatni. David Cameron kormányfő azzal érvel a palagáz-kitermelés mellett, hogy csökkennének a brit háztartások számlái, akárcsak Amerikában, ahol az új erőforrást széleskörben kiaknázzák.

Nagy-Britanniában több térségben is tüntettek az új palagáz-kitermelési helyszínek megnyitása ellen Blackpooltól Balcombe-ig Sussexben. Blackpool környékén, ahol próbafúrások voltak, több kis helyi földrengés volt, a környéken a helyiek a levegőszennyezéstől és a vízkészletek elszennyezésétől tartanak.

Nagy-Britannia területének kétharmadán kaphatnak licenszet a kitermelésre az ebben érdekelt vállalatok egy új jelentés szerint. Az új helyszínek Midlands, Cumbria és Wales területén nyílnának meg.

A hidraulikus repesztés során magas nyomással vizet és kemikáliákat préselnek a talaj kőzeteibe, hogy felszabadítsák a gázbuborékokat. Mivel mindez nagy mélységben történik, a vállalatok sem tudhatják, pontosan hol fúrnak – írja a The Guardian.

Forrás: The Guardian via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!