Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.12.2013

Beépül az élő szervezetekbe a toxikus műanyagmorzsa


Sustainable Coastlines via flickr

1 milliméteres vagy annál kisebb darabkákra bomlik évről évre a természetbe kerülő műanyagok egy része. Egyesek azt gondolják, ezek nem jelentenek különösebb veszélyt már, ám egy új kutatás szerint veszélyes kémiai anyagokat hordozva szennyeznek.

A kis műanyagdarabokat a csaliférgek lenyelik, és életfunkcióikat ez negatívan befolyásolja – derítette ki egy kutatócsoport, melynek eredményei a Current Biology szaklapban jelentek meg.

Évente mintegy 150 millió tonna szemét foszlik szét mikroszkopikus darabokra, és épül be a környezetbe. Mark Browne ökológus szerint nemcsak maguk a műanyagmorzsák, hanem az általuk hordozott kémiai anyagok veszélyeztetik az élő szervezeteket. A csaliféreg szövetébe beépülő műanyag a környező ökoszisztémákat, tengeri élőlényeket is befolyásolja, a toxikus anyagok beépülnek szervezetükbe, és csökkentik képességüket az egészségük fenntartásában – magyarázta a kutató.

Forrás: BBC

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!