Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.10.2013

Károly herceg: Erdély az erdők nélkül csak a történelem szomorú emléke lenne

A walesi herceg Románia különleges természeti adottságait dicsérve arra figyelmeztetett, a Kárpátok szűz erdői gyorsan zsugorodnak. Egyes térségekben a helyzet napról napra rosszabb, becslések szerint Romániában óránként 3 hektár szűz erdő tűnik el – áll a hercegi üzenetben.

Miniszteri pontosítás a hercegnek

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter utólag azt nyilatkozta Károly herceg kijelentése kapcsán, nem Romániából tűnik el óránként 3 hektár, hanem az EU-ból. A miniszter kifejezte reményét, más országok is követik Románia példáját a szűz és természetközeli erdők védelmében tett erőfeszítések terén. Romániában a 210 ezer hektár szűz és természetközeli erdőnek csupán 18%-a áll védelem alatt.

Szerda este Bukarestben mutatták be a Wild Carpathia című ismeretterjesztő és országimázs-építő filmsorozat harmadik részét. A gálán számos közéleti személyiség jelen volt a brit nagykövettől a környezetvédelmi miniszterig. A filmek elkészítését és Románia turisztikai népszerűsítésének ügyét támogató Károly herceg erre az alkalomra írt üzenetét Martin Harris nagykövet olvasta fel.

Közép- és Kelet-Európában Romániában találhatóak a még megmaradt legnagyobb szűz erdőségek, amelyek a „biodiverzitás ünnepei”, kiemelten gazdag állat- és növényvilággal rendelkeznek, itt él Európa legnagyobb medve-, farkas- és hiúzpopulációja – hívja fel a figyelmet Károly herceg. Ráadásul ezek az erdőségek sok faj számára migrációs útvonalakat is biztosítanak.

Sok európai országnak nagyon kevés hasonló erdeje maradt, vagy egyáltalán nincs már a területén ilyen kincs; nem olyan régen még Nagy-Britanniában is voltak gyönyörű erdőink, de letaroltuk őket, mára már csak erdőfoltjaink maradtak, és a fauna nagy része eltűnt – ismerte el a múltbeli hibákat Károly herceg. „Ami Skócia hegyeivel történt, figyelmeztetés arra nézve, mi történhet a Kárpátokkal, ha nem vigyáznak rá. A virágzó erdőségeket komor, üres táj válthatja fel, mint amilyent a legújabb James Bond-film záró jeleneteiben láthatunk” – utalt a többek közt Skóciában forgatott filmre a herceg.

Károly herceg szerint a legtöbb romániai és európai nincs tudatában annak a természeti gazdagságnak, amit a Kárpátok képvisel, sem annak, hogy ez veszélybe került. Fel kell hívni erre az emberek figyelmét, és ezt célozza a Wild Carpathia film is; kötelességünk megmenteni Európa utolsó érintetlen térségeit, amíg még lehet – hangsúlyozta.

A Kárpátok Európa Yellowstone-ja, amelynek óriási potenciálja van, ami a fenntartható turizmust illeti, ez pedig bevételeket hozhat a térségnek, de csak akkor, ha a természeti értékek megmaradnak – tette hozzá. Tragédia lenne a Kárpátok erdeinek eltűnése, az Erdély (Transzilvánia – az erdőn túli ország) szó is elveszítené értelmét, csak a történelem szomorú emléke maradna erdők nélkül – jelentette ki.

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter az eseményen azt nyilatkozta, a mezőgazdasági minisztériummal és a herceg alapítványával közösen kidolgoztak egy stratégiát a Kárpátokra. „Felelősséget vállaltunk és továbbra is teszünk azért, hogy minden, ami biodiverzitást, természeti gazdagságot képvisel a Kárpátokban, védett legyen” – mondta. A kárpáti ökorégióban 322.000 hektár szűz erdő van, ebből 210.000 tartozik Romániához a miniszter szerint. A régióban és az EU-ban Románia az első ország, amely szabályozta a szűz és természetközeli erdők védelmét – tette hozzá Plumb, megemlítve, hogy környezetvédelmi miniszterként ő írta alá az ezt célzó rendeletet. Mint mondta, a szűz és természetközeli erdők feltérképezése hamarosan lezárul, országos adatbázis készül róluk, és kidolgozzák a kárpótlási rendszert is az erdőtulajdonosok kompenzálására.

A Wild Carpathia a Travel Channel és az Országos Turisztikai Hatóság közreműködésében készült, az első részt 2011 novemberében, a másodikat idén szeptemberben mutatták be. A brit Almond Films produkciójának harmadik részét Wild Forever címen jövő hónapban vetítik a világ minden táján. Romániában a Travel Channel tűzi műsorra november 8-án 21 órától.

A harmadik részben többek között Máramaros térségét, Kolozsvárt, Bukovinát, a Fogarasi-havasokat, Zalán völgyét és Szászkézdet mutatják be. A filmben Károly herceg is megszólal, és a helyi kultúra és hagyomány megőrzésének fontosságát hangsúlyozva kijelenti, a nyugati világ adósa az itt élőknek, hogy közösen találjanak egy olyan utat, amely jobb jövőt biztosít számukra, ugyanakkor megőrizhetik értékeiket.

Forrás: Mediafax

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Robi
    Közzétéve: 31.10.2013, 9:43 pm

    Csak egy kerdesem lenne, az volna hogy ezeket a filmeket honan lehet megszerezni? Mi a cime az elso 2 filmnek? Koszonom elore is!

Szólj hozzá!