Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.10.2013

Klímaváltozás miatt sérülékenyek a fejlődő országok gazdaságai


Dhaka. Fotó: ulricjoh via flickr

A klímaváltozás jelentős akadálya a fenntartható gazdasági növekedésnek a világ fontos városaiban, írja a Climate Change Vulnerability Index című éves jelentésében a Maplecroft nagy-britanniai kockázatelemző tröszt.

A jelentés szerint a globális termelés közel egyharmadát a következő 12 évben a nagy mértékben veszélyeztetett országok adják. 67 államról van szó, ahol jelenleg 4,5 milliárd ember él, ez 2025-ig eléri a 5 milliárdot. A jelentés 50 várost nevez meg, amelyek a klímaváltozás hatásainak jelentős mértékben kitett gazdasági központok.

A lista élén Banglades áll, amelynek fővárosa, Dhaka a legsérülékenyebb gazdasági központ, mivel árvizek, viharok és földcsuszamlások veszélyeztetik, ugyanakkor az intézményi kapacitás ezeknek a természeti katasztrófáknak az elhárítására igen csekély. A következő négy legsérülékenyebb város is Ázsiában található: Mumbai, Manila, Calcutta és Bangkok, amelyek ezzel egy időben a fejlődő világban várható gazdasági növekedés jelentős központjai is.

16 ország “extrém kockázattal” szembesül, köztük azok, amelyek az új ázsiai gazdasági erőt jelentik. Bangladesen kívül India, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Pakisztán is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanakkor ezek az államok különösen fontos befektetési területeket jelentenek a nyugati vállalatoknak, és a világgazdaság folyamatban lévő újjáéledésének motorjai. Ezek az országok sok külföldi befektetőt vonzanak, ám a következő 30 évben a klímaváltozásnak való kitettségük nőni fog a hőmérséklet-emelkedés, csapadékmennyiség-növekedés következtében, tehát az ezeken a területeken érdekelt szervezetek, vállalatok is nagyobb kockázattal szembesülnek majd – fejtette ki Matthew Bunce, a Maplecroft elemzője.

Doug Parr, a Greenpeace kutatója szerint morálisan elfogadhatatlan, hogy a fejlett, magas széndioxid-kibocsátású országok ignorálják a klímaváltozás hatásainak bizonyítékait, amelyek azt mutatják, a világ legszegényebb országait sújtja majd leginkább a klímaváltozás.

Forrás: maplecroft.com, CNN via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!