Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.10.2013

A Carrefour a legzöldebb bevásárlóközpont, de van még mit javítani

A nagy bevásárlóközpontok által kínált termékskálát vizsgálta meg idén is a WWF Románia, és kiadta második jelentését Retailer Scorecard címen, amelyben a fenntarthatóság és a helyi termékek jelenléte szempontjából értékelte ezek tevékenységét. Az első jelentés kiadása óta az egyik bevásárlóközpont fejlődést mutatott, ugyanis beiktatott egy hagyományos termékeket tartalmazó kínálatcsomagot. Úgy tűnik, a jelentés nyomán elkezdődött egy változási hullám a piacon, még ha a helyzet messze is esik még az ideálistól, de több piaci szereplő felelősebb magatartást próbált adaptálni, a helyi termékek promóciója, a környezettudatosság vagy a kommunikációs stratégia terén – nyilatkozta Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója.

A nagy bevásárlóközpontok döntő szerepet játszanak egy zöldebb gazdaság kialakításában, hiszen többezer beszállítóval dolgoznak és többmillió kliensük van, akiknek a napi bevásárlási szokásait nagyban meghatározza a kínálat. A Retailer Scorecard hat kulcsterületen vizsgálta a termékskálát: hal, édestej, zöldség és gyümölcs, egyszerhasználatos papír, tisztítószerek és környezetpolitika.

Tavaly egyetlen vállalat sem érte el az összegyűjthető maximális pontszám 50%-át, idén viszont már volt egy, amely efölött teljesített. Az eredmények: Carrefour (50.35%), Penny Market (47.14%), Mega Image (39.64%), Cora (24.16%), Auchan (21.42), Selgros (20.23%), Billa (19.64%), Real (19.64%), Metro (19.16%), Lidl (18.09%), Kaufland (16.3%) és Profi (9.76%).

A jelentés megállapítja, 2012-höz képest a kínált romániai gyümölcs- és zöldségmennyiség megduplázódott, ám még mindig nem árulnak hagyományos ökogazdaságból származó gyümölcsöt és zöldséget a nagy bevásárlóközpontokban. A romániai édestej-termékekből viszont 145-kal kevesebb van a polcokon, mint korábbi évben. A környezetbarát tisztítószerek kínálata nem változott tavalyhoz képest. A 12 vállalatból csak 3 válaszolt a WWF kérdőíves megkeresésére, a jelentés készítői pedig jelentős különbségeket észleltek a papíron vallott környezetpolitikai elvek és azok gyakorlati alkalmazása között.

A WWF azt javasolja az ágazat szereplőinek, a fenntarthatóság kritériumainak való jobb megfelelés érdekében dolgozzanak ki stratégiákat a fent említett célterületekre, fektessenek be a humán erőforrás ilyen irányú képzésébe, főleg a közép- és felsővezetői szinteken, hogy legyen kapacitásuk alkalmazni ezeket a fenntarthatósági stratégiákat.

A jelentés teljes szövege letölthető a WWF honlapjáról.

Forrás: totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!