Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.10.2013

Tetszhalottak Kolozsvár főterén

A Kolozsváron meghirdetett flashmob Facebook-falán 180 fölötti létszámban jeleztek emberek, hogy holtan esnek majd össze a főtéren, de végül mindössze három tucatnyian vállaltak az önkéntes álhalált.

A tetszhalottak 12:00-kor, harangkondulásra estek a földre, a harangzúgás végéig akartak ott maradni, de végül kb. negyed órán keresztül feküdtek. Utána a járókelőknek osztogattak a tragédiáról szóló, informatív szórólapokat, miközben egy megkésett résztvevő egyedül feküdt le a földre. Öten a tér közepén (trikolórba öltözötten) elénekelték a román himnuszt, a többiek elkülönültek tőlük, és ezzel véget is ért a civil akció.

A Hunyad megyei Felsőcsertésen 42 éve 89-en vesztek oda, álmukban érte őket a halál. A meddőhányó fala átszakadt, a falura zúdult a víz (ha víznek nevezhető  még az, ami annyira savas, hogy reggelre az áldozatokon nemcsak ruha, de bőr is alig maradt), reggelre az épületek is összedőltek. Az állami vezetés parancsára elhallgatták a történteket, az a néhány sajtóorgánum, amelyiket nem értesítettek időben, megírta ugyan a tragédiát, de az áldozatok száma nem derült ki, így nem kellett állami gyásznapot elrendelni.

Felsőcsertésen hamarosan újraindítják a ciántechnológiás bányászatot, erre 2012-ben kapott engedélyt a Deva Gold vállalat. A tiltakozók erre kívánták felhívni a figyelmet.

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: csongor
    Közzétéve: 30.10.2013, 5:46 pm

    Csak 25-27 méter magas volt… most lesz egy 160 és egy 95 méteres… nameg a verespataki, az csúcs, 185 méteres…
    Gravitációt kikapcsolni nem lehet, még pont-a hiányzik, meddig fog megállni?
    Előbb-utóbb vagy valamikor akörül, összedűl?

Szólj hozzá!