Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.10.2013

“True Blood” Kolozsvárról: mesterséges vért tesztelnek a BBTE kutatói


Illusztráció: CEBimagery.com via flickr

Mesterséges vért állított elő a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia Karának kutatócsoportja. A recept tengeri élőlényekből kivont proteint tartalmaz. Az egérkísérletek biztatóak – mondta el a Mediafaxnak a kutatócsoport vezetője, dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

A mesterséges vér nem piros, hanem színtelen is lehet; vizet, sókat és egy hemeritrin nevű, a stresszfaktorokra a hemoglobinnál jóval ellenállóbb proteint tartalmaz, valamint egyes változataiba egy másik fehérjét, a stresszvédő hatású albumint is kevernek. A tervek szerint a készítményt nagy vérveszteséggel járó sebészeti beavatkozások, valamint balesetek áldozatai esetében lehetne sikerrel használni.

A projekten 2007 óta dolgoznak a kolozsvári kutatók. A hasonló nemzetközi kísérletektől eltérően a kolozsvári mesterséges vér a laboratóriumi kísérleteken is jól bizonyított eddig, az egerek nem betegedtek meg, nem tapasztaltak náluk gyulladást, fertőzést. A végső cél az, hogy a mesterséges vért az emberi szervezet se taszítsa ki magából – magyarázta Radu Silaghi-Dumitrescu. Ha az állatkísérletek szakaszán egy-két éven belül sikerrel túljut a készítmény, és 100%-os bizonyosságot kapnak arra nézve, hogy nem okoz mérgezést, akkor embereken is tesztelni fogják.

A kolozsvári kutatók célja nem egy olyan mesterséges vér kifejlesztése, amely állandó vérpótló, hanem olyan helyettesítő készítményé, amely néhány órára vagy egy napra működteti a szervezetet, szállítja az oxigént a létfontosságú szervekbe, mindaddig, amíg a szervezet nem regenerálja a szükséges vérmennyiséget. Úgy tervezik, a mesterséges vért por formájában lehetne tárolni kórházakban, egészségügyi intézményekben, de éles bevetésen lévő katonáknál is lenne szükség esetére egy-egy csomag.

Forrás: Mediafax

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!