Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.6.2010

Műcsirkehús az állatbarátoknak?

Fotó: Kevin Bluer/flickr.com

Az amerikai Missouri egyetem kutatói azt állítják, évtizedes kísérletezések után megalkották a tökéletes csirkehús-utánzatot. A szójaalapú készítmény nemcsak ízében, hanem textúrájában is azonosnak tűnik az eredeti hússal.

A felfedezés egy sor etikai és környezetvédelmi jellegű dilemmát oldana meg azok számára, akik szeretik ugyan a húst, de vagy a gyilkolás ténye, vagy az állattenyésztésből származó szennyezések miatt lemondanak az élvezetéről. A vegetáriánusok úgyszintén áttörő felfedezésnek tartják a műhús előállítását.

A szójából, búzalisztből és vízből előállított termék állítólag úgy olvad szét a szánkban, mint a valódi csirke, és a műhús ebben egyedülálló. A valódi hús szövetösszetétele a vérben található cukrok, hormonok és oxigén által alakul, puhul még leölés előtt. A műcsirke előállítói erre is megtalálták a megoldást.

Hogy készül a csirkeszerű utánzat? Az alapanyagokból kevert száraz masszát pontosan 175 Celsius-fokra kell hevíteni, és utána rögtön lehűteni, mielőtt elolvadhatna. A tudósoknak a pontos hőmérséklet meghatározása telt egy évtizednyi munkába.

A kérdés már csak az, hogy megvesznek-e a vegetáriánusok egy olyan terméket, amely laboratóriumi körülmények között jött létre? Ugyanakkor a műhús, ha alapanyagaiban vegetáriánus is, sokféle ízesítést igényel, hogy végül csirkéhez hasonló legyen, például alaposan be kell sózni. Éppen ezért a következő cél olyan “valódi” hús laboratóriumi kifejlesztése, amelyet nem élő állatból nyernek, de nincs szükség adalékokra ahhoz, hogy valódinak hasson.

A PETA 1 millió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki 2012-ig „in vitro”, azaz mesterségesen előállított csirkehúst hoz kereskedelmi forgalomba. A Missouri egyetem tudósai úgy vélik, megfelelnek az elvárásoknak – és nemsokára szója-csirkés “fajitát” lehet rendelni az éttermekben.

Forrás: Time magazin

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Csodatévő vagy átlagos élelmiszer? A sokat dicsért szójáról » Think Outside The Box
    Közzétéve: 6.10.2010, 4:20 pm

    […] használják húspótlónak, hogy hús helyett valamilyen szójaterméket fogyasztanak, hanem már műhús is készült többek között szójaliszt felhasználásával. A szójatej vegetáriánus sütik egyik fő […]

Szólj hozzá!