Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 16.10.2013

Impotenciát okoz-e a mentolos cigi?


photo by Sim Kay Seng via shutterstock.com

A (férfi) kezdő dohányosokat általában figyelmeztetik társai, hogy a mentolos cigaretta impotenciát okoz. Számtalanszor hallhatja ezt az iskolai vécében dohányzó tinédzser, ezért is kezelhetjük az urban legendek kategóriájában.

Az teljesen világos, hogy rendszeresen dohányzók között jóval nagyobb valószínűséggel kialakulhat a merevedési zavar (is), mint a férfiaknál általában. 2002-ben a Hamu Csoport (Ash Group) és a Brit Orvostani Társaság (British Medical Association) végezett felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő férfiak 88%-a nem volt tisztában ezzel a ténnyel. A kutatók akkor azt feltételezték, hogy amennyiben az információ eljut mindenkihez, drasztikusan csökkenni fog a dohányzó, 20–30 év közötti férfiak száma, hiszen nekik ez sokkal lényegesebb szempont a leszokásra nézve, mint a különböző betegségek általi fenyegetettség. Azonban tévedtek, azóta sem történt jelentős csökkenés, annak ellenére, hogy ma már a dohánytermékeket gyártó cégek kötelesek figyelmeztető-feliratokkal, illetve képekkel ellátni termékeiket, s egyik ilyen figyelmeztetés pontosan erre vonatkozik. Sőt, az is kiderült, hogy az ijesztő képek és figyelmeztetések minimális mértékben hatnak a fiatal dohányzókra, a leszokásban így a lehető legminimálisabb szerepet játszhatják (igaz, a nemdohányzókra jelentős elrettentő hatással van).

Az Európai Unióban nemrégiben meghozott döntés – amely szerint be fogják tiltani az ízesített (és köztük a mentolos) dohánytermékeket a tagországokban, amennyiben ezt az Európai Tanács is elfogadja (az Európai Parlament már döntött efelől) – okai között sincs megemlítve, hogy a mentolos dohány bármilyen módon károsabb lenne az egészségre, mint a „természetes” dohány. Az Európai Parlament döntése mögött inkább az áll, hogy jóval vonzóbb a kezdő dohányosok számára a mentolos, vagy gyümölcsízesítéssel ellátott termékekkel kezdeni, hiszen nem annyira bűzös, mint a hagyományos dohánytermékek, jóval kellemesebb íze van, és hosszú idő kell ahhoz, hogy egy dohányos számára a minőség másodlagossá váljon a függőség kielégítésének szempontjához képest. Ugyanakkor a dohánygyártók indirekt marketingje mindig is a könnyebb alternatívaként jelölte meg a mentolos termékeket a hagyományoshoz viszonyítva.


photo by Barbro Bergfeldt via shutterstock.com

Az Amerikai Élelmiszeripari és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) egy vizsgálata arról szólt, hogy mennyire elterjedtebb a mentolos cigi használata az afroamerikai közösségekben, mint az Egyesült Államok más népcsoportjai között. Míg a előbbiek 70%-ban használják a terméket, a fehérek között ez 20, a spanyol ajkúak között 26%-ot tesz ki. 1920-ban kezdtek el mentolos cigarettát gyártani, reklámozva annak hűsítő hatását a szervezetre. A ’60-as, ’70-es években célzott reklámkampány indult, és innentől elsődleges vásárlók a feketék, illetve a még nem rendszeres dohányzók.

Egy, a CNN-en megjelent cikk szerint a mentol fokozhatja a nikotinfelszívást, ráadásul stimuláló hatással van az egész központi idegrendszerre. Úgy tűnik, bizonyos kölcsönhatás lép fel a mentol és a nikotin között. Minden kétséget kizáróan eddig még nem sikerült egyértelműen bizonyítani a mentol idegrendszerre gyakorolt, a hagyományos cigarettától eltérő hatását.

A nikotinfüggőséget azonban több vizsgálat is bizonyítottnak mutatja: a mentolos cigaretta hívei az ébredést követően hamarabb gyújtanak rá, sőt éjszaka is hajlamosabbak egy szál cigaretta kedvéért kibújni az ágyból. De ez a maximum, ami a mentolos cigarettákról elmondható.

Nem lehetünk benne biztosak, minek kapcsán terjedt el a vélemény, ami szerint a mentolos cigaretta a férfiasságra nagyobb hanyatló hatással lenne, mint a normál cigaretta. Egy lehetséges magyarázat az lehet, hogy amikor a nagy gyártók a vékony cigarettákat kezdték mentolos ízesítéssel ellátni, akkor főleg a női vásárlókat igyekeztek bevonni, így elsősorban ők fogyasztották ezt a terméket. Amennyiben belegondolunk, ma is furcsán hat, ha egy férfi slim-cigarettával a szájában mutatkozik valahol.

A másik magyarázat a felmérésekre alapoz: akik kizárólag mentolos dohányt szívnak, azok egyrészt több ideig tartják magukban a füstöt, így károsabban hat rájuk. Másrészt ezen fogyasztók nagy része nem csupán gyorsabban, hanem gyakrabban is rágyújt, mint mások, így evidens, hogy nagyobb százalékban jelentkezhet náluk az impotencia.

Források: CNN, BBC, informed.hu

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!