Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.10.2013

“Védett szomszédok” Kolozs megyei Natura 2000-es területeken


Fotók: Natura2000Cluj-Kolozsvár

Bemutatta a nagyközönség és az érintettek előtt új természetvédelmi projektje részleteit a BBTE biológusainak és ökológusainak háttérintézménye, az Apáthy István Egyesület. Megjelent első katalógusuk és brosúrájuk, amelyen már látható a korábbi logópályázatuk győztese, a Sengsavane Chounramany által tervezett logó. Még az idén szociológiai felmérés készül a projekt által érintett Natura 2000-es területek vonzáskörzetében a lakosság tájékozottságáról, illetve jövő év elejétől elindulnak az iskolai tájékoztató kampányok is – tudtuk meg a projekt nyitókonferenciáján.

Az Apáthy István Egyesület 2013. július elsején indította el A Kolozsvári Bükk-Malomvölgy (ROSCI0074), Szentiváni rét (ROSCI0356, Sárdi rét) és a Kis-Szamos (ROSCI0394) közösségi jelentőségű területek integrált kezelési terveinek kidolgozása című projektjét.

A projekt általános célja a biodiverzitás és a természeti örökség védelme e három, Kolozs megyei védett területen.

„Azt reméljük, a projekt hozadékaként sikerül felhívni a figyelmet Kolozs megye természeti kincseire, és az itt élő helyi emberek számára olyan eszközcsomagot dolgozunk ki, melynek segítségével megőrizhetik a természet gazdagságát ezeken a területeken” – nyilatkozta a projekt kolozsvári nyitókonferenciáján dr. Markó Bálint projektmenedzser.

A helyi közösségek tájékoztatása céljából az egyesület nyitókonferenciát szervezett, amelyre meghívta a községek, helyi intézmények, civil szervezetek képviselőit, a helyi szakértőket és a sajtót.

Az eseményen mintegy 120 személy, szakértők, intézmények és polgármesteri hivatalok képviselői, kolozsvári egyetemi tanárok és hallgatók vettek részt.

Lévén a közvélemény tudatosságának növelése a projekt egyik fontos célja, a következő mintegy kétéves időszakban számos, a nyilvánosságot megcélzó eseményt szerveznek a három védett terület vonzáskörzetébe tartozó településeken: workshopokat, fotókiállítást, környezetvédelmi karavánokat, illetve tematikus napokat (pl. Föld Napja, Biodiverzitás napja, lepkék, madarak és más fajok megfigyelésének szentelt szakmai napok stb.) A fajokra, élőhelyekre és területekre készülő kezelési tervek kidolgozásának folyamatában nagyon fontos szerep jut az érintett feleknek, a projektvégrehajtó csapat ennek érdekében szoros együttműködést tervez a területek gondnoki szerepét ellátó Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökséggel, a helyi és megyei hatóságokkal, a közintézményekkel és az érintettekkel általában, de az iskolákkal, egyetemekkel és a területen dolgozó szakértőkkel is – hangsúlyozta Markó Bálint.

A projektmenedzser röviden bemutatta a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológia és Ökológia Intézetének háttérintézményeként működő Apáthy István Egyesület tevékenységét is. Hangsúlyozta, az egyesület projektje révén a diákoknak is lehetőségük nyílik arra, hogy az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is fölhasználva bekapcsolódjanak a tevékenységekbe. A Natura 2000-es európai hálózatot ismertetve közölte, Romániában 273 Közösségi Jelentőségű Területet (SCI), valamint 108 Különleges Madárvédelmi Területet (SPA) jelöltek ki eddig. E területeken nem tilos az emberi tevékenység, sőt sok esetben az élőhelyek és fajok jelenléte a több száz éves, hagyományos és fenntartható területhasználatnak is köszönhető – hívta fel a figyelmet Markó Bálint. A projekt által érintett települések: Kolozsvár, Dés és Szamosújvár városok, valamint Erdőfelek, Szászfenes, Csürülye, Tordaszentlászló, Kisbács és Szamosújvárnémeti községek.

A megyei környezetvédelmi ügynökség képviseletében Ligia Stanca bemutatta a nyitókonferencián a Kolozs megyei Natura 2000-es hálózatot. 27 ilyen területet jelöltek eddig ki, amelyből 22 Közösségi Jelentőségű Terület (SCI), valamint öt Különleges Madárvédelmi Terület (SPA). 2011 óta a Natura 2000-es hálózat Kolozs megyei összterülete 48%-kal nőtt, 76 845 hektárról (ami a megye területének 11,52%-a volt) 113 982 hektárra (a jelenlegi 17,08%-ra).

Nagy H. Beáta biológus, a projekt tudományos szaktanácsadója bemutatta a három védett területet és a 18 célfajt (utóbbiak listájáért katt korábbi cikkünkre).

A Bükk-Malomvölgy (ROSCI0074) 1667 hektáros terület. Ez a terület a legfontosabb pihenő-, illetve kirándulóhelye a kolozsváriaknak, és bár élővilága erőteljes antropikus hatásoknak kitett (építkezések, utak, turizmus), mégis elképesztően sokféle fajnak ad otthont. A Szentiváni rét (ROSCI0356) 47 hektáros, amely a hagyományos kaszálásnak köszönhetően szintén igen sokszínű növényvilágnak és gazdag állatvilágnak ad otthont. A Kis-Szamos (ROSCI0394) 117 hektáron fekszik, és igazán különleges vízparti élővilágával az egyetlen kijelölt védett terület a Kis-Szamoson.

Szabó Anna biológus az Erdélyi Kárpát-Egyesület – Szatmárnémeti hasonló projektjének eredményeiről, az érintettekkel való egyeztetések, információs kampányok pozitív és negatív tapasztalatairól beszélt. Mint mondta, az ifjú generációk – gyerekek, diákok – roppant lelkesek és nyitottak voltak, és örömmel vettek részt az egyesület számukra szervezett eseményein. Kezdetben nehézségek adódtak az érintett községek lakosságával, ám a tanulság az volt, hogy miután a szervezett tanácskozásokon az emberek elmondhatták problémáikat és meghallgatásra találtak, azután nyitottabban álltak hozzá a környezetvédelmi projekthez. Az EKE-nek sikerült megszereznie a helyi tanácsok támogatását, és együttműködést kialakítania a különböző intézményekkel – az erdészettől az állattenyésztők egyesületéig – a projekt megvalósítása érdekében.

További információk a projekt blogján, ahol többek között letölthető a projekt első katalógusa és brosúrája is.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Sajtóvisszhang | Wildlife near a metropolis
    Közzétéve: 4.10.2013, 7:11 pm

    […] Transindex/Think Outside The Box: “Védett szomszédok” Kolozs megyei Natura 2000-es ter… Új Magyar Szó Online: Nagyszabású projektre készülnek a kolozsvári természetvédők Ziua de Cluj: Trei situri Natura 2000, protejate la Cluj cu bani europeni Szabadság: Védjük védtelen szomszédainkat Paprika Rádió: Projekt a Natura 2000-es területek védelméért (AUDIÓ) Kolozsvári Rádió: Markó Bálint projektmenedzser a Hangoló című műsorban Share this:TwitterFacebookGoogleLike this:Like Loading… […]

  2. A hozzászólás szerzője: Despre noi în presa | Wildlife near a metropolis
    Közzétéve: 4.10.2013, 7:14 pm

    […] Transindex/Think Outside The Box: “Védett szomszédok” Kolozs megyei Natura 2000-es ter… Új Magyar Szó Online: Nagyszabású projektre készülnek a kolozsvári természetvédők […]

Szólj hozzá!