Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.9.2013

Ötórás maratoni Verespatak-tüntetés Kolozsváron


Gyülekezés 17 óra után a Deák Ferenc utcában, a “gilotinnál”

“Ținutul Secuiesc susține Roșia Montană” – csak éppen ilyen táblát nem lehetett látni a szeptember 29-i kolozsvári Verespatak-tüntetésen. Nem akarunk még egyszer aranykort – skandálta többek közt a tömeg, időről időre Ponta, Băsescu és Antonescu lemondását is követelve.

B.D.T.

A tapasztaltak azt mondják, a múlt heti, verespataki kitermelés elleni tüntetésen többen voltak – most kb. 5-6 ezer ember vonult végig a városon skandálva, zászlókkal, bannerekkel, táblákkal és valamilyen zajkeltő eszközzel felszerelkezve. Nekem ez volt az első hasonló tüntetésem: kaptam kitűzőt egy ismerőstől, és kitanítottak, ha nincs épp kéznél kis kavics, de van aprópénz, akkor az is megteszi a pillepalackba töltve. Ezt rázhatja az ember, csatlakozva valamelyik, a tömegben felkapott ritmushoz, vagy csak úgy “szólózva”.


Utoljára ínséges egyetemista években gyalogoltam ennyit Kolozsváron, amikor a fél buszjegy is nagy érték volt. Megfelelően kényelmes cipő, szendvics, víz, meleg felső elkelt volna. De nem gondoltam, hogy ez – vicc nélkül – több mint ötórás tüntetés lesz…

17 órakor gyülekezett a tömeg, de csak másfél óra múlva indultunk el a Iulius Mall felé, keresztül a Györgyfalvin, majd onnan át a Marasti negyedbe. A blokkokban, bentlakásokban az ablakokba kiülve néztek az emberek, néha tapsoltak is, és elég sokan csatlakoztak a menethez.


Elindultunk

A kutyák is szolidarizálnak, vagy a kutyákkal is szolidarizálunk

A Mărăști-teret elhagyva a református teológiáig, majd a Kossuthon vonultunk végig, aztán vissza a főtérre, keresztül a Jókai utcán, Béke téren, majd tüntetők több csoportja letelepedett a polgármesteri hivatal előtt, leblokálva kb. másfél órán keresztül a forgalmat. Ekkor már csupán pár száz fősre apadt a tömeg. 21.30-kor már valahogy el tudták engedni az első trolit a rendőrök, de az úttest egy részét folyton visszafoglalták a tüntetők. Az utolsó 20 fős kemény mag még 22 óra után is sípolt és kiabált a sarkon, a polgármesteri hivatal előtt.

Az elején csak az út felét foglalta el a menet, de aztán visszafele jövet már egyre többen és egyre bátrabban “terjeszkedtek”, a Kossuth utcában már a trolisávot is elfoglalták. Adott pillanatban egy veszteglő buszt vettek körül, szaladtak is a zsandárok, a tömeg pfújolt, hogy “Fără violență” (Erőszak nélkül), de nem volt balhé.

Az úttest elfoglalása, ahogy néztem, nem egyszerű, két ember sokat nem mozdít, kell egy kritikus tömeg, aki nem szökik fel egyből, ha szépen megkérik. Ahhoz képest elég sokáig tudták tartani állásaikat a tüntetők: az anarchista zászlósok és az egyik dobos csoport tartott ki végsőkig. 22 óra 8 perckor végül ők is feladták, szájharmonikázva, dobogtatva felvonultak a járdára, s szétszéledtek.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!