Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.9.2013

95%-os bizonyosság: a klímaváltozást az ember okozza

Az éghajlatváltozás “rendkívül nagy valószínűséggel” az emberi tevékenység számlájára írható – áll az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) ötödik klímajelentésének szeptember 27-én ismertetett döntéshozói összefoglalójában. Ez elmozdulást jelent az IPCC 2007-es jelentésében használt “nagyon valószínű” minősítéstől, és azt jelzi, hogy a tudósok immár 95%-os bizonyossággal úgy gondolják, hogy a klímaváltozást az ember okozza.

Az IPCC 2013-as jelentése három részből áll, az első rész teljes – kétezer oldalas – változatát hétfőn, az éghajlatváltozásnak a politika, gazdasági és társadalmi hatásait, illetve a klímaváltozás elleni védekezést taglaló második és harmadik részt jövő év elején Tokióban, illetve Berlinben ismerteti majd az ENSZ égisze alatt működő testület.

Szárazföldön, óceánokban és levegőben “kétségtelen” módon jelentkezik a globális felmelegedés, és bár az utóbbi 15 évben ez a felmelegedés mintha megállt volna, ez túl rövid időszak ahhoz, hogy a hosszú távú trendekre vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni belőle – közli a testület. Az IPCC arra is figyelmeztet, az üvegházhatású gázak további kibocsátása további felmelegedést és a klímarendszer minden aspektusát befolyásoló változásokat okoz. Jelentősen csökkenteni kellene tartósan visszafogni ezek kibocsátását, hogy ezeket a változásokat megfékezhessük – vélik a jelentés szerzői.

Az utóbbi három évtized melegebb volt, mint 1850 óta bármelyik, és feltehetően az utóbbi 1400 évben sem volt hasonlóan meleg évtized; az atmoszféra, az óceánok hőmérséklete nőtt, a hó és jég tömege csökkent, a globális tengerszint emelkedett és az üvegházhatású gázak koncentrációja egyre magasabb – állapították meg.

Thomas Stocker, a jelentést készítő egyik vezető szakértő azt nyilatkozta, a klímaváltozás az emberiség és az ökoszisztémák két elsődleges erőforrását, a földet és a vizet veszélyezteti – “röviden, a bolygónkat, az egyetlen otthonunkat”. 1950 óta az emberiség az észlelt hőmérséklet-emelkedés jelenségeinek több mint feléért felelős.

A tengerszint a következő évtizedekben gyorsabban fog emelkedni, mint az elmúlt 40 évben; ebben a században 26-82 cm-rel nő a tengerszint az üvegházhatású gázak kibocsátásának alakulása függvényében. A felmelegedés folytatódik minden forgatókönyv szerint – állapítják meg -, 1850-hez viszonyítva a 21. század végéig meghaladhatja az 1.5 Celsius-fokos emelkedést is.

A 195 ország képviselőiből álló szervezet 1988-ban jött létre az éghajlatváltozás okainak és hatásainak tanulmányozására. Az IPCC azóta négy jelentést készített, ezekben egyre szorosabb kapcsolatot állapított meg az emberi tevékenység és a globális felmelegedés között. A testület nem végez saját kutatásokat, ehelyett több száz szakértőt jelöl ki a témában legfrissebb tudományos kutatások áttekintésére és számbavételére. Az idei jelentésben több mint 800 tudós működött közre.

Forrás: MTI, BBC

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!