Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.9.2013

A pataréti romák is támogatják Verespatakot

A pataréti romák támogatják az emberi jogokat és Verespatakot – ezzel a felirattal jelentek meg pataréti fotók a Pata Cluj – Napoca Rât csoport Facebook-oldalán. A támogató üzenetet egy kolozsvári emberi jogi képzés keretében fogalmazták meg a résztvevők.

B.D.T.

A képzést a Coastei utcai Romák Közösségi Egyesülete (ACRC), a Desire Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja (European Roma Rights Centre) „Közösségi nevelés a Coastei utcai romáknak” című projektje keretében szervezték.


Fotók: a Pata Cluj – Napoca Rât Facebook-oldaláról

Robert Matei, az Európai Roma Jogok Központja szakértője a TOTB-nek elmondta, a képzésen az emberi jogok fogalmát igyekeztek megvilágítani a résztvevők előtt, illetve beszéltek az aktivizmus szerepéről, a különböző szervezetek és aktivisták által felvállalt ügyekről is. Mikor a résztvevőket arról kérdezték, van-e olyan ügy, amelyet ők is támogatásukról biztosítanának, a verespataki bányaprojekt elleni civil összefogást emelték ki.

Mivel a pataréti romák közül sokan megtapasztalták azt, hogy az ő kilakoltatásuk ellen is sok szervezet szót emelt, és támogatta őket, természetes volt számukra, hogy nekik is szolidaritást kell vállalni másokért – magyarázta a roma aktivista.

A „Közösségi nevelés a Coastei utcai romáknak” című projektet a kolozsvári városháza is támogatja. A projekt június 15-én indult, és október 15-én zárul, általános célja hozzájárulni a roma közösségfejlesztéshez, a romák visszaintegrálásához Kolozsváron. Hogy a közösségek önszerveződési képességét erősítsék, képzéseket szerveztek a romáknak, iskolán kívüli tevékenységet (művészeti tábort) a roma gyerekeknek, ugyanakkor cél az is, hogy a roma közösségnek nyilvánosságot teremtsenek a szélesebb közönség előtt.

A szeptember 14-15-i emberi jogi képzés után most hétvégén, szeptember 28-29-én pályázatírással, projekttervezéssel és –megvalósítással, szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ismereteket sajátíthat el 15 résztvevő. A gyerekek augsztus eleji nyári táborában készült alkotásokból kiállítás nyílt szeptember 12-én a kolozsvári polgármesteri hivatal Üvegtermében.


A táborban készült egyik kollázs

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!