Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 26.9.2013

Megoldás erdőtűzre: vágjuk ki az erdőt!

Dexter egy időre jól megélhet a favágásból. Az Egyesült Államokban megtalálták az ideális megoldást az erdőtüzekre: ki kell vágni minél több fát, hogy ne terjedhessen a tűz.

B.D.T.

Azt tervezik, hogy megduplázzák az évente kivágott fa mennyiségét az egész országban, és több erdős területet legelővé alakítanak. 12 millió köbméter fa kitermelése évi 6 millió helyett, mindez “az erdők egészségének visszaállítása” érdekében.

A tervezet mellett voksoló republikánusok érvei számunkra is ismerősek lehetnek: munkahelyteremtés (favágókra, útépítőkre lesz szükség, hogy megkétszerezzék a kitermelési mennyiséget), a helyi vidéki közösségekbe pedig életet lehel a kezdeményezés, hiszen a fa eladásából plusz bevételekhez jutnak, amelyet iskoláikra és más közösségi szolgáltatásokra költhetnek.

A természetvédők és egyes szakértők halkan megjegyzik, fontos dolog valóban az erdőtüzek ellen küzdeni (2013-ban eddig 1,5 millió hektáron pusztított tűz, 1055 ház veszett oda, 1,4 milliárd dollár keletkezett), de talán kicsit másképp kéne nekifogni. Például ha a globális felmelegedés – az erdőtüzek gyakoribbá válásának egyik fő oka – elleni küzdelmet hatékonyabbá tesszük, s a világ második legnagyobb kibocsátójaként mondjuk elkötelezzük magunkat a CO2-kibocsátás csökkentése mellett. Kiirtani hatalmas erdőségeket katasztrofális hatással lesz az ott élő fajokra, ökoszisztémákra – mondják türelmesen, újra meg újra.

Egy helyi történet jut eszembe erről az amerikai kezdeményezésről. A székely bácsihoz időről időre betör a medve, s dézsmálgatja a kert végi cseresznyefát. “Jaj, a beste vadállat, hát miért nem lövik már ki, a szegény embernek csak a kárt okozza, jönnek a külföldi állatvédők, hogy védett meg mittomén, hát aszondom, vigyenek haza maguknak oda Svájcba, Németországba vaegyet s védjét őket ott, hogy a macska rúgja meg” – satöbbi.

Megjelenik a sajtóban a fenti rimánkodás, nagy a közfelháborodás, hogy a medvék így meg úgy. Jól van. Végül ahogy lenni szokott, tényleg nem történik semmi, valahol máshol a vadonban párezer euróért kilőnek egy másik, kapitális hím medvét, akinek semmi köze a bármilyen nemzetiségű károsult gazdákhoz, elég neki az áfonya, francnak kell cseresznye – de mindegy. Kilövik, le van tudva a kollektív bünti, s még zsé is jut a helyi vadásztársaságnak.

Mit csináljon a székely bácsi: saját kezébe veszi a sorsát. Vesz egy fejszét. Hátramegy a kertbe, ahová a medve szokott bejárni.

S kivágja a cseresznyefát.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!