Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.9.2013

Nagymacskák génállományait térképezték fel


photo by tratong via shutterstock.com

Tigris, oroszlán és hópárduc génjeit térképezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, hogy a veszélyeztetett fajok védelmét elősegítsék.

A kutatás arra is fényt derített, hogy hatalmas izomerejük és húsevő étrendjük révén hogy váltak ezek a nagymacskák csúcsragadozókká – tudósított a BBC hírszolgálata a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányról. Eddig egyetlen macskaféle DNS-ét térképezték fel, ez pedig a házimacska volt. A dél-koreai Szuvon Genomikai Intézetének Jun Szung Cso vezette kutatócsoportja először egy szibériai tigris géntérképét alkotta meg. A Teguk nevű, kilenc éves hím állat Dél-Korea Everland állatkertjében él.

Ezután a csapat négy másik nagyragadozó DNS-eit vizsgálta: az afrikai oroszlánét, a hópárducét, a bengáli tigrisét és a fehér oroszlánét. Így össze tudták hasonlítani a család négy különböző fajának a génkészletét. Genetikai névjegyük elárulta, milyen génváltozatok tükrözik az állatok óriási izomerejének, kifinomult szaglásának kialakulását és a gigászi mennyiségű hús megemésztésének képességét. Arra is választ kaptak a kutatók, melyik gén mutációja felelős a fehér oroszlán sápadt szőrzetéért és hogyan alkalmazkodott a hópárduc a magashegyi környezet színéhez.

A tanulmány egyik szerzője, Csong Bak elmondta, hogy a tigris géntérképe fontos forrása lesz a faj genetikai sokszínűsége tanulmányozásának. A vadon élő, kevesebb mint négyezres egyedszámú szibériaitigris-populáció megőrzése ugyanis az állatvédelem egyik kiemelt célja.

Mind a tigris, mind a házimacska genomja azt mutatja meg, milyen sikeresen alkalmazkodtak ragadozóként a környezetükhöz. “A tigrisek is csak nagy házimacskák. Valószínűleg sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint gondoltuk. Génjeik 96 százaléka ugyanis azonos” – tette hozzá a kutató.

Forrás: BBC/mti

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!