Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 16.9.2013

Fiktív tudósítás egy valós bukaresti tüntetésről

-Szenátor elvtárs, szenátor elvtárs, jelentem!

-Kérem, azok az idők lejártak, most csak szenátor vagyok!

-Elnézést, szenátor úr, jelentem, már az Universitaten vagyok. A tüntetés elkezdődött, még csak este 6 óra, és már most rengetegen vannak. Folyamatosan csak gyűlnek és gyűlnek a tüntetők! Ezek még Eugen Davidot is elrángatták ide, a szalmakalapjával együtt, mint a Verespatak-ügy legrégebbi harcosát. Úgy ujjongnak neki, mint egy szupersztárnak.

-Nem számít. Mi is elküldtük Pontát Verespatakra, ő is intézkedik. Na de mondja, hányan vannak kint?

-Nem tudom, uram, ezek a bukarestiek jól odatették magukat, több ezren lehetnek, és egyre többen jönnek. Mindjárt indul a menet, és….

– Várjon egy pillanatot, valaki keres, visszahívom.

———————

-Uram, mi történt? Már egy órája nem tudom Önt elérni!

-Folyamatosan zaklatnak valami verespatakos aktivisták. Nem tudom, hogyan jutottak a számomhoz. Felháborító! Na de mi történt azóta?

– Kaptam egy szórólapot a bukaresti képviselők és szenátorok számával, az öné is rajta van. Telefonos zaklatásra buzdítják a népet, de gondolom, már tudja, miről van szó. Leellenőriztem a szórólapon levő honlapot is, minden parlamenti tag elérhetősége rajta van, megyékre leosztva.

– Hát azért választottak meg minket, hogy aztán beleszóljanak a dolgunkba? Folyamatosan ugyanazt az sms-t kapom, hogy nem akarják az aranybánya megnyitását Verespatakon és a ciános kitermelést. Nem és nem, értem én, de itt felsőbb érdekekről van szó. Na de mondja, mi történik?

– Elindult a menet, már legalább tízezren vannak. Zászlókkal, kisgyermekekkel, nem is tudom elmondani.

– Mindegy a létszám. Majd úgyis elintézzük.

– Igenis uram, de ezek több mint tízezren vannak, a tüntetők 25−30 ezerről is beszélnek. Mintha nem is egyszerű tüntetés lenne, hanem forradalom, csak sodor a tömeg. Mindenki dobokkal, flakonokkal csattogtatva ordibálja, hogy mentsük meg Verespatakot. Én kezdek meghatódni…

– Hagyja már ezeket az érzelgős hülyeségeket! Mi politikusok vagyunk, nem?

-De, de ezt nem lehet olyan könnyen eltussolni, rengeteg ember van. Ahogy elhaladunk a blokkok mellett, még csatlakoznak újabb tüntetők. A balkonokból pedig tapsolnak és zászlókat …

————–

-Mi történt?

-Valaki kilökte a telefont a kezemből, és utána ismét lehetetlen volt elérni, uram.

-Igen, ezek az aktivisták továbbra is zaklatnak. Nem lehet így dolgozni! Mi történik?

-A menet közben megkerülte a fél várost. Volt egy kis botrány az Antena3-mal, bekerültek a tömegbe, onnan próbáltak tudósítani, de leordították őket. Már senki sem tudósíthat megfelelően. Csak ezeket a függetleneket hagyják dolgozni, az igazi tévéknek már esélyük sincs.

-Mindegy, mindegy – hol vannak most?

– Visszaérkeztünk az Universitatera. Úgy néz, ki nem akar oszlani a tömeg. Lefoglalták a körforgalmat is, még mindig rengetegen vannak. Hogy fogjuk így átvinni a bányatörvényt?

– Hagyja, ezek úgyis csak hipszterek, még munkahelyük sincs.

-De uram, ezek nem csak tornacipős fiatalok. Kisgyermekektől középkorúakig és nyugdíjasokig mindenki itt van. Akkor ők is hipszterek?

– Hát persze, aki Verespatakért tüntet, az mind hipszter. Ezt már megbeszéltük, a sajtó is megírta ezerszer.

– Igenis, uram, akkor ma legalább tízezer hipszter vonult az utcára Bukarestben.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!