Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.9.2013

Egyre népszerűbb (már megint) piócával gyógyítani


photo by Evru via shutterstock.com

Még mielőtt nekifogtam az anyag összeállításának, egy orvos ismerősömet kérdeztem meg, mit tud a pióca-kezelésekről, rögtön figyelmeztetett, hogy könnyen találkozhatom sarlatánságokkal is. A piócákkal való gyógyítás egy, az egészségügyi minisztérium által is elfogadott alternatív gyógyászati módszer, ami évezredes hagyományra tekint vissza, legelőször Plinius említi őket, gyógymódként az aranyérre. Gyakran használták őket vérkeringési zavarok gyógyítására, vérbőség esetén a vér lecsapolására, illetve ez volt a középkorban a mai altató-tabletták elődje, ugyanis ha a pióca teleszívta magát, az elegendő vérveszteséget jelentett a bódulathoz. És most reneszánszukat élik a gyógypiócák.

K.Á.

A piócákat a biológusok korábban a gyűrűs férgek egyik különálló alosztályának tartották, a legújabb kutatások azonban azt támasztják alá, hogy a nyeregképzők osztályán belüli alosztályokba tartoznak. Paraziták, a melegvérű emlősök mozgását érzékelik a vízben, rátapadnak és szívni kezdik. A gyógyításban leginkább használt orvosi pióca (Hirudo medicinalis) egyetlen táplálkozás során több órát tölt a gazdatesten, és annyi vért szív el, ami neki 12 hónapra elég az életben maradáshoz.

A piócákat a 21. századi orvoslásban kétféleképpen használják. Egyik a hagyományos módszer, amikor valamely testrészre helyezik (ide tartozik a legszakmaiabbnak tűnő alkalmazásuk is, a sebészetben), ez főleg a vérkeringési gondokat hivatott megoldani, a másik a belőlük kivont anyagok felhasználásának különböző módjait takarja.

Az első főleg orosz természetgyógyászoknál és Törökországban nagyon népszerű (utóbbi országban piócás fürdők is vannak). A hirudoterápiának nem csupán egészségügyi, hanem kozmetikai céljai is vannak.


photo by mrfiza via shutterstock.com

I. A sebészeti piócák

Nyugaton, és főként az Amerikai Egyesült Államokban, “élő orvosi segédeszközként” tekintenek a piócákra. Még a legbonyolultabb műtétek során is gyakran használják őket a vérrögképződés megakadályozása végett, illetve a vérkeringés beindítására. Egyes felmérések szerint ha egy testrészt kell beültetni a szervezetbe, és nagyon sok véreret kell összekötni a műtét során, a piócák használatával 80%-kal csökken az esélye a vérrögképződésnek.

II. Nyáladzó piócák

A pióca nyála egy hirudin nevezetű véralvadásgátló vegyületet tartalmaz. Így az általa okozott seb órákon keresztül képes vérezni. A hirudinon kívül a nyál összetevője még 30 különböző fehérje is, így az nemcsak véralvadásgátló, de kitűnő fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, oldó, lazító hatású. Csökkenti a bőr pirosodását, a fájdalmas, duzzadt, elnehezült láb érzetét, enyhíti a lábikragörcsöket, gyorsítja a kékfoltok felszívódását, a száraz bőrt simává, rugalmassá teszi, könnyíti és helyreállítja a visszérkeringést. Hatására nemcsak a kezelés helyén, hanem a testen vele reflexes kapcsolatban lévő összes területen jelentősen javul a keringés. Gyulladások, különféle fájdalmak, trombózis, furunkulusok, tályogok, övsömör, magas vérnyomás, vagy akár fülzúgás esetén is hatékony.

III. Piócák kipasszírozottan

A pióca nyálából vett anyagok széles körben elterjedtek a kozmetikumok gyártásában, de például ránctalanítás során ráhelyezést is szoktak alkalmazni.

A pióca csípése egyáltalán nem fájdalmas, körülbelül egy percig lehet kellemetlen, utána a szervezetünkbe bocsátott nyála zsibbasztó anyagot tartalmaz. Romániában négy olyan alternatív gyógyász van, akik használják a parazitákat, Bukarestben, Kolozsváron, Brassóban és a Hunyad megyei Brádban. A természetgyógyászat azonban nagyon gyakran óvatosságot igényel, nem tudni, kik azok a gyógyítók, akik nem sarlatánok. Az egyik legismertebb magyarországi, piócákat használó szakember a weboldalán például nem csupán a hajhullás gyógyítását ígéri meg, hanem a pikkelysömörét (psoriasis) is, ami egy olyan autoimmun betegség, amely kialakulási okaira a modern orvostudomány is csak kutatja egyelőre a választ. Ugyanakkor gyógyításra csak az orvosi pióca alkalmas, amit sterilizált környezetben, laborokban tenyésztenek, hiszen védett faj, és begyűjtése tilos. A horgászüzletekben árusított lópióca szívja ugyan a vért, de gyógyításra nem alkalmas. Mielőtt tehát a vérszívókat magunkra engedjük, mindenképp kérjük ki az orvosolni próbált probléma egy szakértőjének véleményét is.

Címkék: , , , ,

6 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Kozma Geza
  Közzétéve: 15.4.2014, 10:54 pm

  csaladomban ,nagyon sok es jo dolgokat muvelt a pioca.en csak jot tudok mondani,inkabb csodat, a piocaterapiarol.

 2. A hozzászólás szerzője: kenesei katalin
  Közzétéve: 16.4.2014, 7:55 am

  Joreggelt kivanok.Nekem sok problemam van marregota a verkeringessel.Kulfoldon elek, es egyedul.Az egesz caladommagyarorszagon el, de sajnos en soha segitseget nemkaptam a csaladomtol.De en nagyon sokat segitettem rajtuk.Most magamnak kellene dolgoznom, de sajnos eros verkeringesi zavaraim vannak.Itt hollandiaban nemtudom pontosan elmondani az orvosoknak a panaszaimat.Senkire nem szamithatok sajnos.Lenne egy kerdesem.Hol van Romaniaban kolozsvaron az az orvos aki piocakkal gyogyit?En elakarok oda menni.Tudom hogy segiteni fog.Koszonom segitseguket Tisztelettel kenesei katalin.

 3. A hozzászólás szerzője: Szűcs Edit
  Közzétéve: 19.1.2016, 8:11 pm

  Valaki!!
  Megmondaná nekem a romániai piócagyár hol található, és hogy hogyan lehet onnan piócát rendelni?
  Köszönöm szépen a választ előre is!
  Üdvözlettel:
  Szűcs Edit

 4. A hozzászólás szerzője: Kozma Geza
  Közzétéve: 9.8.2016, 10:49 pm

  Meg tudod magad is nem kell ,csak a netrol tajekozodni.

Szólj hozzá!