Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.8.2013

Petíció a romániai medvék védelméért

foto: www.vadaszutak.hu

Petícióban szólítják fel a tiltakozók a Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy vegye védelme alá az ország területén élő kárpáti barnamedvéket.

A kezdeményezők felhívják a figyelmet arra, hogy az országot jellemző környezeti viszonyok ideális körülményeket biztosítanak a medvéknek, és az irtásnak is kisebb mértékben voltak kitéve, így itt él Európa medvepopulációjának több mint fele. A Kárpátok körülbelül 6500 medvének adnak otthont, míg a Pireneusok és az Alpok összesen csupán néhány tucatnak.

Romániában évente 350 kilövési engedélyt adnak ki medvékre, ezzel kívánják elkerülni a túlszaporodásukat. Az állatvédők azonban az évente kilőtt medvék számát ennél jóval nagyobbra becsülik, főleg az információk hiánya és az illegális kilövések miatt. Nemrégiben bejárta a román sajtót az a hír, hogy egy skót vállalat illegálisan szervezet vadászatokat Romániában, ahol 4500 euró ellenében garantált trófeát ígértek a klienseknek. Az egyik hírcsatorna által megszólaltatott skót férfi akkor így fogalmazott: „Igen, megöljük az összes medvét, a madarakat a Duna-deltából, az összes fajdot, vaddisznót és szarvast, mert ti egy szegény ország vagytok, akiket korrupt politikusok képviselnek, így ezt érdemlitek.”

A tiltakozók kérik a Környezetvédelmi Minisztériumot, kezelje prioritásként az országban élő állatok védelmét, tegyenek meg mindent a korrupció visszaszorítása érdekében, és növeljék meg egyrészt az erdei járőrök számát, másrészt büntessék szigorúbban a vadorzókat. Az aláírók listájához itt lehet csatlakozni.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!