Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.8.2013

Közleményben tiltakozik a Zöld Erdély Egyesület a rétyi beruházás ellen

fotó: greenr.blog.hu

A megelőzés elve a környezetvédelem egyik alapja. A környezetszennyezést és -pusztítást mindig könnyebb és olcsóbb megelőzni, mint utólag orvosolni. Így a Rétyre tervezett fafeldolgozó üzem esetében is ajánlatos körültekintő hatásvizsgálatot végezni, hogy tudjuk, mit hoz, és mit visz majd a projekt. Ennek szellemében kérte a Zöld Erdély Egyesület a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalt, hogy a hatályos törvények értelmében vesse Stratégiai Környezeti Vizsgálat alá a Schweighofer cég tervét. A kérést nem lehetett visszautasítani.

A Rétyre tervezett Schweighofer fűrészüzemnek évi 800.000 köbméter faigénye van. Ez az országosan jelenleg kitermelt famennyiség 5%- a. Egy ekkora szívóerő betelepítése Székelyföldre elfogadhatatlan mértékben megnövelné a legális és illegális erdőkitermelést a régióban. A famaffia által most is veszélyes mértékben pusztított erdők nem bírnak ki még egy ekkora nyomást. Az erdőket önmagában – mint fenntartható erőforrást, és mint Székelyföld gazdaságának egyik alappillérét – veszélyezteti ez a gigászi terv. Ezért a Zöld Erdély Egyesület határozottan ellenzi a beruházást, annak elfogadhatatlan mértékű természetromboló, erdőpusztító hatása miatt.

„A Stratégiai Környezeti Vizsgálat keretében leadtunk egy kérvényt a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz, amelyben közérdekű információkat, dokumentumokat igényeltünk, valamint megfogalmaztunk két kérést a Környezeti Vizsgálattal kapcsolatosan. Kértük, hogy a beruházási terv potenciális regionális hatásait figyelembe véve ne csak Rétyen, hanem más településeken is szervezzenek közmeghallgatást, valamint hosszabbítsák meg a hozzászólások, vélemények fogadásának határidejét.

A környezet védelmét és a döntéshozatali nyilvánosság biztosítását szavatoló intézmény azon válaszát nehezményezzük, amelyben közölte: nincs jogi alapja, hogy a rétyi közmeghallgatás harminc napos elhalasztását célzó kérésünknek eleget tegyen. A Zöld Erdély Egyesület ezt sosem kérte. Tárgyon kívüli válaszához egyetlen általunk igényelt információt vagy dokumentumot sem mellékelt.

„Alapvetően örvendetesnek tartjuk, ha egy állami intézmény szem előtt tartja a megelőzés elvét, vagy válaszol a fel nem tett kérdéseinkre is. Ez azonban nem mentesíti őt a feltett kérdésekre és a kikért közérdekű információkra való válaszadási kötelezettsége alól, amit egyaránt megkíván a jóérzés és az 544/2001-es törvény. Reméljük, a mulasztás nem volt szándékos, és kéréseinkre a felelősségteljes, érdemi választ is megkapjuk.”- nyilatkozta Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke.

Forrás: a Zöld Erdély Egyesület közleménye

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!