Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.8.2013

Erdélyi expedíció indul a Himalájába: Mentsétek meg Verespatakot! zászlót is visznek

A himnusz hangjaira búcsúztatják a hegymászókat

A Manaszlu csúcsának meghódítása csak az első lépés lesz, valamennyi 8000 fölötti csúcsot szeretnék meghódítani. Ugyanakkor az expedíciónak jótékonysági célja is van: a visszatérés utáni bemutató körutat egybekötik majd a rákos kisgyerekeken segítő szervezet, a Little People népszerűsítésével.

Kulcsár Árpád

Augusztus 27-én a Kolozs Megyei Tanács gyűlése fogadta azt a három kolozsvári és egy nagyszebeni alpinistát, név szerint Vlad Căpușeant, Adi Văleant, Vasile Cipcigant, illetve Mihnea Prundeanut, akik a Himalája-hegység Nepálban található Manaszlu hegy csúcsát készülnek megmászni. A Román Manaszlu-expedíció nevű projekt holnap startol, ekkor indulnak útnak, és a fogatókönyv szerint október 20-án érnek vissza Romániába. Az ünnepélyes ceremónián Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke adta át a megye zászlaját és jelvényeit, amelyek az expedíció sikere esetén a tengerszint feletti 8156 méter magasságú csúcson fognak díszelegni.

„Ha ez a vállalkozás sikerrel jár, az abszolút premiert jelent Kolozs megyének” – jelentette ki az elnök. „Számunkra világos, micsoda erőfeszítést követel meg egy ilyen hegy megmászása, illetve az is, hogy hegyimentőink milyen rendkívüli képességekkel és professzionalizmussal rendelkeznek. Fontos ez azért is, hogy a hegyi sportokat népszerűsítésék, hogy egyre többen megismerhessék és gyakorolhassák azokat, természetesen maximálisan biztonságos körülmények között” – tette hozzá.

Horea Uioreanu átadja a megyei zászlót

A világ nyolcadik legmagasabb csúcsára igyekvők, mint Uioreanu szavaiból is kiderült, mindannyian kapcsolódnak valamiképpen a Salvamont hegyimentő-szolgálathoz. A mászás során nem kívánnak oxigénpalackokat használni, és serpák általi segítséget sem vesznek igénybe.

„Ez a modern és etikus mászás, ami igazi teljesítményt kíván. Azért választottuk a Manszalu csúcsot, mert ilyen jellegű kihívásban még a csapat egyetlen tagjának sem volt része. Ugyanakkor nem is tartozik a legnehezebb csúcsok közé, bár az utóbbi években ott történt tragédiák rossz hírűvé tették. A társaság minden tagjának van már tapasztalata 6000 méter körüli csúcsokon, sőt, nemrég az Alpokban tartottunk egy bemelegítő-mászást. Az idő Nepálban tökéletesnek ígérkezik, úgyhogy minden adott a sikerhez. Ugyanakkor nem szeretnénk tíz napnál tovább időzni 7000 méter fölött” – fejtette ki Adi Vălean, az expedíció vezetője.

Arra a kérdésre, hogy hogyan biztosították meg az ilyen nagyszabású expedícióhoz szükséges anyagi hátteret, a Transindexnek elmondta, a legjelentősebb anyagi támogatást a Kolozs Megyei Tanács és a Szeben Megyei Tanács nyújtja, de az ügy mögé felsorakozott nagyon sok hegyi sportokkal foglalkozó szervezet is, mindenki a maga lehetőségei szerint.

A csapat legfiatalabb tagja, a mindössze 23 éves Vlad Căpușean nem tulajdonít különösebb fontosságot életkorának és annak, hogy ezzel országos rekordot dönthet. Neki a személyes élmény a legfontosabb, mint megfogalmazta, semmilyen érzéshez sem hasonlítható az erőfeszítések után elérni a célt. Ugyanakkor ő az, aki egy Mentsétek meg Verespatakot! feliratú zászlót is készül elhelyezni a Manszalu csúcson. „Szerintem mindenkinek, aki a hegyen tölti a legjobb pillanatait, szívügye ez a kérdés” – szögezi le Căpușean, aki egyébként nemrég szerzett diplomát a kolozsvári képzőművészeti egyetemen.

A csapattal tart egy amerikai alpinista is, Mike Bowyer, aki elmondta, Căpușeannal egy előző hegymászás során ismerkedett meg, azóta tartják a kapcsolatot. Mivel a hazai hegymászók eredetileg nyolcan lettek volna, ám többen visszamondták, tőle kérdezték meg először, nem lenne-e kedve velük tartani, ő pedig hezitálás nélkül igent mondott.

A Manaszlu a helyiek nyelvén szellemhegyet jelent, három jelentős csúcsa közül a legmagasabbra igyekszik a román expedíció. A csúcsot először két japán (Yuko Maki és Tashio Imanishi), illetve egy nepáli (Gyalzen Norbu) hegymászónak sikerült megmásznia 1956-ban, az első romániai mászó, Horea Colibășeanu 2006-ban jutott fel.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: blue
    Közzétéve: 29.8.2013, 10:27 am

    Vigyetek ” Mentsuk meg Erdely patakait ” zaszlot is nyugodtan. Par ev es nezhetjuk mi marad a “vizeromunek” nevezett tajrombolo, hatakonytalan penzcsalasokbol.

Szólj hozzá!