Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.8.2013

Behozza a városközpontba a Szénafüveket a Zöld Erdély Egyesület

Idén a Zöld Erdély Egyesület a „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” projekt keretében, a Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia támogatásával, megpróbálta menteni a menthetőt a kincses város ezen elhanyagolt kincséből. Megvalósul a három éve felavatott és azóta megrongált tanösvény rendbetétele, az információs táblák kijavítása, a terület megtisztítása, terepi környezeti nevelési tevékenységek, a Biodiverzitás Napjának megszervezése valamint egy tematikus fotóverseny.

A Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területekre méltán lehetne büszke a kincses város. A terület „koporsókkal” tarkított sajátos geomorfológiája lehetővé teszi, hogy egyetlen négyzetkilométeren számos élőhelytípus megtalálható legyen, a száraz félsivatagitól egészen a tavakig. A mozaikszerű, változatos életfeltételek rendkívüli biodiverzitást eredményeztek, amely kutatása, megőrzése és ismertetése több odafigyelést és áldozatot érdemelne. Amennyiben Kolozsvárott laksz, itt tartózkodsz vagy egyszerűen átutazóban vagy, nem láthatod a város teljes szépségét, ha nem ismerkedsz meg a környék természeti értékeivel, az őshonos tájjal és a megmaradt növény- és állatvilággal. Kolozsvárott nemcsak az Ember élt és alkotott az elmúlt évszázadokban, hanem a Természet is újrateremtette és gazdagította önmagát és legalább annyi tiszteletet és odafigyelést érdemel, mint az emberek alkotásai.

A Kolozsvári Szénafüvek a legérdekesebb és fajgazdagabb erdélyi rezervátumok egyike, már 1925 óta védelem alá helyezték. Azóta természetvédelmi státusza végig megmaradt, csupán a védelemre kijelölt terület nagysága változott. 2007-ben az Európai Unió Ökológiai Hálozatának (Natura 2000) részévé vált. 2006-2011 között a Zöld Erdély Egyesület gondnokságában volt. Ez idő alatt megvalósult a terület határainak kijelölése, elkészült a kezelési terv és szabályzat, önkéntes örző-védő szolgálatot biztosítottak, inditványozták a túllegeltetés megszüntetését, kiírtották az invazív tájidegen cserjés egy részét, feltérképezték egyes védett növény- és állatfajokat, tanösvényt építettek, környezeti nevelési programokat szerveztek. Szerződésük lejárta után, annak meghosszabítására tett kérésüket elutasították, így a terület visszakerült a Környezetvédelmi Minisztérium illetékességébe.

Most a Kolozsvári Szénafüveket behoztuk a városközpontba, hogy azok is megcsodálhassák, akik még nem látogatták meg a néhány kilóméterre lévő eredeti helyén. Vasárnapig megtalálható a Farkas utcában. Reméljük, hogy sikerül Kolozsvár figyelmét ráirányítanunk erre az elfelejtett kincsre.

forrás: Zöld Erdély Egyesület közlemény

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!