Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.8.2013

Tömeges galambpusztulás Moszkvában

fotó: nwso.net

A Moszkva utcáin sétáló embereket kellemetlen élmény fogadta csütörtök délután, ugyanis több száz galamb hullott az utcákra. A járókelők először az irányvesztett repülésükre lettek figyelmesek, majd rögtön fedezékbe kellett vonulniuk, hogy ne rájuk essenek a madarak.

Az események hátterében valószínűleg a madárpestis (Newcastle-betegség) áll, ez az egyik legsúlyosabb betegség, ami a szárnyasokat pusztítja. A fertőzés átterjedhet emberre is, de az ő esetükben nem halálos.

Néhány madártetem boncolása közben szalmonella-vírust is találtak, bár meglehetősen szokatlan e két betegségnek az egyidejű jelenléte, az állatorvosok szerint a Moszkvában tapasztalható átlagon felüli hőmérséklet miatt történhetett meg.

A madarak tömeges pusztulásának két oka ismeretes, az egyik, mint jelen esetben is, a vírusos vagy parazitás megbetegedés következtében történhet meg, a másik, ha pihenésük közben felriasztják őket, és könnyebben ütköznek össze az útjukba kerülő tárgyakkal (ez főleg telente eshet meg, amikor legyengült állapotban vannak).

A moszkvai galambhullást ugyanakkor sok helyi blog apokaliptikus jelnek tekintette, ugyanis egy összeesküvés-elmélet szerint a hírhedt szerzetes, Raszputyin, 2013. augusztus 24- re jósolta meg a világ pusztulását.

forrás: inhabitat.com

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!