Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.8.2013

Patavár és Kolozsrét között

Patarét és Kolozsvár egy és ugyanaz, megbonthatatlan egységként kell létezniük, hirdeti a Pata Cluj – Napoca Rât nevű Facebook-csoport neve. A cél felvállalni olyan emberek közötti, „mikroszolidáris” kapcsolatok kialakítását, amelyek a két közösséget közelebb hozzák egymáshoz, a Pataréten lakókkal szembeni szegregáció megszüntetését segítik elő. Annak ellenére, hogy a kezdeményezés mindössze néhány napja indult, igencsak jelentős eredményeket ért már el.

Kulcsár Árpád

„A csoport neve remélhetőleg azt reprezentálja, hogy nem lehet a Patarét-problémát, az ott élők helyzetét (a szó szoros értelmében) marginalizálni, a szőnyeg alá söpörni” – magyarázza Szakáts István, a csoport kezdeményezője.

2010 telén a pataréti szükséglakásokba költöztetett közösséget jogvédők szerint illegálisan lakoltatta ki a Coastei utcában bérelt lakásaikból a városvezetés. A kilakoltatásuk óta több szervezet is felkarolta őket, ám a főként jogi segítség mellett olyan célzott segítségnyújtásra is szükség van, amely a mindennapi problémákat orvosolja. Szakáts a Kolozsvár Európa Kulturális Fővárosa bizottság tagjaként a napokban egy német cég konzultánsainak mutatta be a várost, és a hiteles összkép érdekében Patarétre is elvezette őket. Ekkor a helyiek megemlítették a problémáikat, Szakáts pedig a közösségi oldal révén is szervezi a segítségnyújtási akciót.

Vannak olyan szükségletek, amelyekre nem lehet a Facebookon segítséget szerezni, például a tűzifához vagy az asztmaspray-hez más módon lehet hozzájutni, de a számítógépek begyűjtéséhez nagy segítséget jelent a közösségi háló. Az adományokat többnyire magánszemélyektől kapjuk, sokan ajánlottak fel alkatrészeket, a csomagtartómban éppen van öt számítógép, ami céges adomány – ecseteli. A pataréti telep wireless-kapcsolathoz jutott, a patarétiek számára ez azért volt fontos, hogy könnyebben kereshessenek munkát.

A legutóbbi akció egy nyári felzárkóztató-program indítása pótvizsgázó gyerekek számára. Két nap alatt meg is érkezett a segítség, a Clujul Are Suflet Alapítvány révén, ám egyelőre nem túl működőképes. Önkéntes sofőrökkel szervezik meg a gyerekek szállítását, de nem jelentkeztek elegen, illetve továbbra is várják olyan pedagógusok/egyetemisták jelentkezését, akik korrepetálnának VI. – IX.- s gyerekeket románból, matematikából és kémiából.

A munka ugyanakkor más területeken is folyik. Szakáts elmondja, éppen most találkozott az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Program) egyik kolozsvári képviselőjével, a szervezettel ugyanis egy együttműködés látszik kirajzolódni. A UNDP tervei között szerepel egy pataréti romák problémáira rámutató fotókiállítás megszervezése, a lakótelep zöldesítése, weboldal és Facebook-profil létrehozása, amelyekhez segítséget kértek.

Megkeresésünkre a helyiek egyik vezetője, Greta Săndel elmondta, a kezdeményezés jelentős segítséget jelent a helyiek számára: „Szórványosan eddig is kaptunk segítséget, de soha ilyen hatásosat nem, mint most. Az utóbbi időben szemmel látható a változás, és az emberek is bizakodóbbak lettek a jövőt illetően. A szülők most már hiszik, hogy a gyerekeik képesek felzárkózni az iskolában.”

The real problem?

„Ez az akció elsősorban nem a jótékonyságra van kihegyezve” – hangsúlyozta Szakáts. Kifejtette, a patarétiek más logika szerint élnek, így az odafigyelésnek is más mintákra kell épülnie. „Főleg az adminisztráció, a bürokrácia logikája idegen tőlük. Amikor először itt jártam, megkért valaki közülük, hogy menjek el vele a városházára egy kérvényt benyújtani, azt mondtam, hát menjen és oldja meg. Aztán amikor nem tudta elintézni, rájöttem, hogy ami nekem olyan egyértelmű volt, abban ő nem tud eligazodni, és fordítva is igaz ez természetesen. Amikor beszéltem a szülőkkel, hogy meg van szervezve a gyerekek tanítása, azt kérdezték, a gyerekek hogy menjenek oda? A város nekik egy furcsa és idegen konstrukció, amiben az eligazodás korántsem olyan egyértelmű” – mondja.

Szakáts szerint ezen kell a legtöbbet dolgozni, Patarétnek és Kolozsvárnak szimbolikusan is össze kell nőnie, lehetőleg egyik félnek sem kell a periférián éreznie magát.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!