Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.8.2013

Áttörés a méhpusztulás okainak felderítésében

fotó: Johan J.Ingles-Le Nobel

fotó: Johan J.Ingles-Le Nobel

Hosszú ideje vita tárgyát képezi, hogy milyen tényezők állnak a méhek tömeges pusztulása mögött. A több mint tíz éve tartó drasztikus populációfogyás hátterére vonatkozóan megoszlottak a vélemények, voltak akik a mobiltelefonok elektromágneses hullámait, mások a parazitás megbetegedéseket okolták, egy harmadik csoport szerint pedig a gazdák által használt rovarirtók és egyéb vegyszerek a felelősek, amit a méhek a a pollengyűjtés során hordanak be a kaptárba.

A maryland-i egyetem kutatói nemrégiben látszólag áttörést értek el a tömeges méhpusztulások vizsgálatainak közben. A PLOS ONE nevű lap hasábjain közölt tanulmány tanúsága szerint a rovarok pusztulásának elsődleges oka a rovarirtó szerekhez köthető. A kutatók az Egyesült Államok keleti partvidékén gyűjtöttek a már beteg állományok áfonya- és dinnyetermesztésből származó pollenkészletéből, és ezt adták egészséges állományoknak. A megfigyelések szerint a 21 toxikus anyaggal való érintkezés után az egészséges egyedek atkákkal szembeni ellenállóképessége nagy mértékben csökkent.

Olyan gombaölő szereket, amelyeket eddig ártalmatlannak gondoltak és használatuk nagyon elterjedt volt az államokban, most tüzetesebben meg kell vizsgálni – vélik a kutatók. A helyzetet bonyolítja, hogy a gazdák általában több kémiai vegyületet is használnak a károkozók ellen, ezek kombinatív hatása pedig sok esetben ismeretlen maradt.

A méhpusztulás leginkább az Egyesült Államokban érhető tetten. Az állomány az utóbbi években olyannyira megcsappant, hogy az ország méhpopulációjának 60%-a a kaliforniai növényvilág beporzásáért felel. Ezen belül az országnak kiemelten fontos, hogy a mandulaültetvényeket beporozzák, hiszen Kalifornia biztosítja a világ mandulafogyasztásának 80%-át, és ez mintegy 4 milliárd dollár értékű exportot jelent.

forrás : Trehugger.com

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!