Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.5.2010

Fiatal energetikai tanácsadók előadásai a marosvásárhelyi Kultúrpalotában

Szombaton, május 29-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában nyolc Maros megyei szakközépiskola diákcsoportja mutatta be az általuk vizsgált cégek és egyéb intézmények energiahatékonyságának növelésére vonatkozó javaslataikat. A diákok a Fókusz Öko Központ által koordinált “Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési program keretében energetikai tanácsadókként, cégek és más intézmények energiafogyasztásának csökkentésére vonatkozó konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, és ezeket az esemény keretén belül bemutatták az intézményvezetőknek.

A Transilvania Közgazdasági Szakközépiskola Emil Bloj vezetésével az iskola bentlakásának energiahatékonyabbá tételéhez szükséges beruházások technikai, illetve pénzügyi vetületeit járták körül, illetve kidolgoztak egy teljes energiahatékonysági útmutatót a bentlakás lakói számára. A Hajdu Erzsébet tanárnő által vezetett, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceumban tanuló diákcsapat Marosvásárhely polgármesteri hivatala számára készített egy felmérést Marosvásárhelyen arról, hogy melyek a lakosság igényei kerékpárutak létesítésével kapcsolatban. A Traian Săvulescu mezőgazdasági szakközépiskolában tanuló diákcsapat Balázs-Csíki János vezetésével egy energiatakarékos üvegházat részletes tervét dolgozta ki.

Az Emil Dandea Iskolaközpont diákcsoportja, Hampel Emőke felügyeletével az Oracler Advertising Srl design és reklámcég keretén belül megvalósítható energiaspórlás módozatait kutatták fel. Dávid Anna tanárnő diákcsapata –Traian Vuia Iskolaközpont– a 7-es számú marosvásárhelyi lakószövetség egy hőszigetelt és egy nem szigetelt tömbházának energiaigényét hasonlította össze, ezáltal felderítve az alkalmazott hőszigetelési módok hatékonyságát. A nyárádszeredai Bocskai István Iskolaközpont diákcsapata, Oltyán Judit tanarnő irányításával az Agrotranscom-ex Srl energiafogyasztását és a lehetséges optimalizálási módokat kutatta fel. A Constantin Brâncuşi Építészeti Szakközépiskola diákjai, Borbély Sándor vezetésével az iskolájuk villamos energiaigényét és az ennek a csökkentése érdekében szükséges intézkedéseket határozták meg.

Az Electromureş Iskolaközpont diákjai, tanáruk, Pethő László vezetésével a Glover Prodexim Srl kesztyűgyár Sinaia utcai munkapontján megvalósítható energiatakarékossági intézkedések anyagi és környezetvédelmi vetületeit vázolták fel. Meltzer Viktor cégvezető-tulajdonos kijelentette, hogy a diákok tanácsai alapján, a gyárban található gépek helyi megvilágítását biztosító izzószálas égőket LED-es lámpatestekre cseréli. Ez a befektetés alig egy év alatt megtérül, utána pénzt takarít meg, és jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását előzi meg.

Az eseményt Balázs István nap- és szélenergia hasznosítására szolgáló eszközöket forgalmazó vállalkozó, illetve Dr. Makkai Gergely meteorológus előadása zárta.

Forrás:sajtóközlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!