Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.5.2010

Vitorláshajók hasznosíthatják a szélenergiát az óceánokon

Fotó: The U.S. Army/flickr.com

Vitorláshajókkal alakíthatnánk át a szél energiáját elektromos energiává. A szél működésével mozgatott propeller segítségével a hajó hidrogént von ki a tengervízből, és ez elektromos energia generálására használható fel.

Az ötlet Max Platzer és Nesrin Sarigul-Klijn kutatóktól, a kaliforniai Davis Egyetem munkatársaitól származik. Ezzel a módszerrel az óceánok nyújtotta hatalmas lehetőségeket lehetne kihasználni. A szélenergia ily módon történő kitermelése lényegesen hozzájárulna a globális energiaválság megoldásához.

A hajókat hidroelektrikus generátorokkal szerelnék fel, amely szél által működtetett vízalatti propellerekből áll. Ezek forgása a generátorhoz kapcsolódó tengelyt forgatná, és az így keletkezett elektromos áram segítségével a tengervizet hidrogénre és oxigénre bontja. A hidrogén újabb átalakításával természetesen lesznek veszteségek, de számítások szerint a vitorlások egyenként 100 kW elektromos energiát termelhetnének. Hosszabb távon ez akár a 1 MW-t is elérheti, sőt, a tudósok szerint egy nagyobb hajóflotta akár az egész bolygó energiaellátására is képes lehet.

Az ily módon nyert energia sűrűsége sokkal nagyobb, mint a szél közvetlen felhasználásából származóé. Platzer szerint a vízalatti energia koncentráltabb, mint a szélturbinák által generált, így a befogásra szánt felszerelés jóval kisebb lehet.

Forrás: New Scientist/think.hotnews.ro

Címkék: , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Ferenc
  Közzétéve: 31.5.2010, 1:41 pm

  Nagyszerű a Think out……..
  Felhivja a figyelmünket / kinyitja a szemünket a globális lét felé.
  Kérném, hogy ne szűnjön meg, még gazdaságpolitikai okokból sem.

 2. A hozzászólás szerzője: SZL
  Közzétéve: 31.5.2010, 2:59 pm

  Teljesen rendben van a dolog, annyit azonban megjegyeznék, hogy a cím úgy szól, mintha a vitorlások most találták volna fel a spanyolviaszkot. Az én szerény tudásom szerint úgy vagyon, hogy a világon legeslegelső vitorlás is már a szélenergiát használta. Persze nem arra, hogy a fedélzeti miccs-sütő, pusztán csak arra, hogy menjen valahová.

  • A hozzászólás szerzője: Sebok Botond
   Közzétéve: 1.6.2010, 12:35 pm

   Kedves SZL, itt most arrol van szo, hogy ezek a jarmuvek a sajat elorehaladasuk mellett plussz energiat is termelnek, a viz felbontasaval, es ezt hidrogen formajaban taroljak. Reszletek ismerete nelkul nekem is kicsit orokmozgo-gyanus a dolog, de remelem az illeto tudosok azert “megcsinaltak a hazifeladatukat”. Maskulonben motor nelkuli vitorlas jahtokon bevett szokas egy hajocsavar-hajtotta generatorral mukodtetni a hajo elektromos felszereleset…

Szólj hozzá!