Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.8.2013

Hatásos antibiotikum az óceán fenekéről: lépfene ellen is jó lehet


Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus. Fotó: NIAID/flickr

Tökéletesen új és szokatlan antibiotikum-vegyületet vontak ki egy tengeri mikroorganizmusból, amelyet a Kaliforniához közeli óceáni üledékben találtak. Az új anyag hatásos lehet a lépfene és az antibiotikumoknak ellenálló MRSA szuperbaktérium ellen.

Ritka, hogy teljesen új antibiotikumra bukkannak a kutatók. Amerikai tudósok szerint az új anyag, amelyet anthracimycinnek neveztek el, hatásosnak tűnik a lépfene és az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus, MRSA) nevű baktérium ellen – idézi a BBC hírszolgálata az Angewandte Chemie német szaklapban megjelent tanulmányt.

Thomas Frieden, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) igazgatója nemrég felhívta a figyelmet az antibiotikum-kezelésnek ellenálló “rémálom-baktériumokra”, Sally Davies brit tiszti főorvos pedig a nemzetbiztonságot veszélyeztető időzített bombának nevezte őket.

Semmilyen korábbi természetes antibiotikumhoz sem hasonlít az anthracimycin szerkezete, amelyet a kaliforniai Scripps Óceánkutató Intézet tudósai írtak le a tanulmányban. A vegyületet a csendes-óceáni üledék Steptomyces nevű baktériumaiból vonták ki. “A munka igazi jelentőségét az adja, hogy az anthracimycinnek teljesen egyedülálló a kémiai szerkezete. Valóban új vegyületekre igen ritkán sikerül bukkanni. Sok korábbi felfedezéshez hasonlóan a miénk is rávilágít arra, hogy genetikai és kémiai szempontból is mennyire egyedülálló az óceánok baktériumflórája” – kommentált William Fenical, a kutatás vezetője.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!