Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.5.2010

“Jó zöldnek lenni?” “Igeeeeen!”

Május végén még nem verik le egymást az emberek a Szent Anna-tónál: aki a tömegturizmus kedvelt időszakait megelőzve nyugalomra vágyik, most érdemes sátoroznia a kempingben. Akkor lepődünk meg, amikor az erdőből hatalmas zsivajjal mintegy félezer gyerek ereszkedik be mellettünk.

Bakk-Dávid Tímea

A Zöld Iskola programban résztvevő, Hargita és Kovászna megyei iskolák csapatai megszállták a domboldalt, csevegtek, kajáltak, kergetőztek, amíg a tanárok és szervezők valahogy össze nem terelték őket. Mint kiderült, 60 fát – fenyő- és bükkcsemetéket – ültetnek el az erdő szélén.

Kerezsi László, a természetvédelmi terület gondnoka mutatja: oda lehet ültetni

Minden csapatnak 1-2 csemete jut

A TRE-F Egyesület szervezte vetélkedősorozatba 54 iskola nevezett be, amelyből harmincvalahány tanintézet csapata vett részt a szombati, túrázást, faültetést és vetélkedőket is magában foglaló fordulón. Bíró Enikő és Sebestyén Kinga főszervezők maguk sem tudják pontosan, hány csapat is jött fel a Szent Anna-tóhoz, de annyi bizonyos, átlag 15-20 fős létszámúak. Így biztosan megvan a félezer gyerek összesen. A diákokra az iskolájukban a zöld kört szervező tanárok vigyáznak fel, csapatonként 1-2 tanár ügyel arra, ne maradjon le és kószáljon el a csoporttól senki.

A Zöld Székelyföld Egyesület is besegít; Csonta László elnök a megafonnal próbálja összeterelni a diákokat

Nehéz csoportképet készíteni ennyi gyerekről… a két széle le is maradt

Bíró Enikő kérdezz-feleleket játszik a gyerekekkel: “Jó zöldnek lenni?” “Igeeeeeen!” “Legyen jövőben is zöld iskola?” “Igeeeeeen!” “Maradjunk még a Szent Anna-tónál?” “Igeeeeeen!!!” – harsogták, hogy zengett az erdő

Aztán a döglött léggömböket ne dobjátok el! – figyelmeztetett Csonta László.

Lent már várakoztak az iskolabuszok, hogy azokat, aki a nap végére nagyon elfáradnak, elszállítsák. Végül azonban sokan vágtak neki a hegynek, hogy visszafele is gyalog tegyék meg az utat Bükszádig vagy Tusnádig. Mindenki igyekezett jól megjegyezni a helyet, ahová a fáját ültette, hiszen majd legalább évente ellenőriznie kell, hogyan fejlődik a csemete.

Mi is beszálltunk a Zöld Iskola tevékenységébe: elültettünk egy fát az erdő szélén. Öntözni nem kellett, hiszen szombat estére hatalmas vihar és záporeső kerekedett.

A Zöld Iskola keretében 5 hónapon keresztül vetélkedtek a csapatok; ez a mostani faültetéses akció a verseny utolsó fejezete. A záróünnepség és díjkiosztás Székelyudvarhelyen lesz június 5-én, egy PET-palackból épült ház is átadásra kerül, díjazzuk a gyerekek szelektív hulladékgyűjtésének eredményeit – mondta el Bíró Enikő.

A Zöld Iskola egyik célja ugyanis az alumínium, papír és pillepalack szelektív gyűjtésének meghonosítása volt az iskolákban; az iskolák ajándékba kapnak egy tömörítő gépet, mellyel 1/8-ra zsugorítható a palack térfogata, emellett a hulladékot havonta elszállítják és újrahasznosításra kerül. Minden csoport hulladékból használati cikkeket is készített, többen újrahasznosított anyagokból fabrikált madáretetőket helyeztek ki.

“Ez igazi székely kaláka volt: kaptatok egy tömörítőt, kellett érte cserében tanulni, szelektíven papírt, műanyagot, alumínium dobozt gyűjteni, madarat etetni, fát ültetni, az iskolát, a falut tisztán tartani – írják a szervezők a verseny honlapján. – A kézi tömörítő az iskolátok tulajdona marad, s csak rajtatok áll, hogy a jövőben folytatjátok-e a környezet és természet védelmét.”

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: A Székelyföldön csakis dobbal lehet verebet fogni – a Zöldiskola szervezőinek levele » Think Outside The Box
    Közzétéve: 16.3.2011, 3:06 pm

    […] “Jó zöldnek lenni?” “Igeeeeen!” Zöldiskola évzáró a székelyudvarhelyi Városi Parkban Jövő tanévre is lesz Zöldiskola AKPC_IDS += "6907,";AKPC_IDS += "6907,";AKPC_IDS += "6907,";AKPC_IDS += "6907,";AKPC_IDS += "6907,";AKPC_IDS += "6907,";Címkék: környezettudatosság, környezetvédelmi nevelés, TRE-F Egyesület, Zöld Iskola […]

Szólj hozzá!