Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.7.2013

A közvilágítás jövője: villanyoszlopok helyett világító fák?

Amerikai biológusok hihetetlen ötlete: világító fákkal kellene felváltani az utcai villanyoszlopokat, ezzel csökkentve a közvilágítás magas energiafogyasztását, és egyben esztétikusabb városképet alakítva ki. A még kísérleti szakaszban levő kutatás génsebészeti módszerek hasznosít, mesterségesen ültetnék be a fák génállományába a világító fehérjéket.

Antony Evans és kollégái már szinte 500 ezer dollárt gyűjtöttek össze a genetikai kísérletek finanszírozására. Első fordulóban nem fákon fogják megkezdeni a kísérleteket, hanem a lúdfű (Arabidopsis thaliana) nevű növényen, amelybe a Vibrio fischeri nevű tengeri baktériumból ültetik be a világításért felelős géneket. Ezt a technológiát majd fokozatosan tökéletesítik és a különböző fafajtákon is tesztelik.

A projekt végleges kivitelezéséig még hosszú az út, de a kutatók szerint a technika alkalmazására reális időn belül kerülhet sor. Addig is, amíg arra várunk, hogy a világító fák alatt sétálhassunk este, akár saját világító növényünket is létrehozhatjuk a kutatók által piacra dobott kis készlet segítségével.

Forrás: TOTB.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!