Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.7.2013

Pillepalack-tutajok versenyét tervezik az Olton


Fotók: zoldszekelyfold.ro

Jövőre pillepalacktutaj-versenyt terveznek az Olton azok a fiatalok, akik július 26-án este érkeztek meg Tusványosra a folyóból összegyűjtött hulladékból tákolt vízi járművükön. A Zsögödfürdő-Tusnádfürdő szakasz nehezebb volt, mint amire előzetesen számítottak, 13 órába telt 8 helyett – mondta el a TOTB-nek Vízi Balázs, a Zöld SzékelyFöld Egyesület által támogatott program egyik kezdeményezője.

B.D.T.

Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az Olt szennyezettségére. Vízi Balázst és Hunyadi Koppányt kis csapat várta a hídnál, a szakadó esőben; gyors fotózkodás után a bőrig ázott srácok rohantak is átöltözni.

Zsögödfürdőtől Csíkszentkirályig gyors folyású az Olt, ám Szentimrétől lelassul, ez okozta a csúszást – mesélte a TOTB-nek Balázs. Amúgy főképp azért volt megerőltető a túra, mivel a tutajban elég kényelmetlen volt üldögélni, nem az evezéstől fáradtak el; jövőre megpróbálnak javítani a vízi jármű belső berendezésén.


Érkezés a hídhoz Tusnádfürdőn

A nagy terv az, hogy még több embert bevonva igazán látványos akcióval érintsék meg a közvélemény ingerküszöbét. Sokan jelezték utólag, hogy vagány ötletnek tartják a palacktutajos túrát, ezért jövőre versenyt szerveznének; még gondolkodnak azon, gyanezen a távon, vagy esetleg egy könnyebb szakaszon – közölte Vízi Balázs. A benevező csapatoknak szintén elsősorban az Oltból összeszedett hulladékpalackokból kellene majd készítenie saját járművét.

Balázsék videókamerával és fotókkal is dokumentálták az utat, ám egyelőre nem sikerült annyi adatot összegyűjteni a folyó szennyezettségéről, hogy a hatóságokat megkeressék, ezért is gondolták, hogy jövőre kibővítenék az akciót. A lényeg, hogy az emberek felfigyeljenek a problémára – véli Balázs, aki tapasztalataikat összegezve elmondta, az Olt Csíkszereda melletti szakasza volt a legmocskosabb, két szennyvízvezetéket is láttak, amelyből a folyóba ömlött a lé; hasonló szennyezettségi fokot közelített az Olt Csíkszentkirálynál is.

“Onnan tudtuk, hogy település jön, amikor egyre több volt a szemét” – ecsetelte Balázs. Rengeteg műanyag hulladék, nájlonzacskó “szegélyezi” az utat, motorolajas flakonok is előfordulnak. A szennyezés az állatvilágot is súlyosan érinti, láttak például horgászzsinórban fennakadt szarkát.

A települések közti területeken viszont tiszta volt a víz, Csatószegen gyönyörű részen haladtak át, lehet látni az Olt alját is. Amúgy alacsony volt a vízállás, Balázs szerint az utat a folyó 70%-án akár gyalog is meg lehetett volna tenni.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Pillapalack tutajok versenyét tervezik az Olton - Don't waste it!
    Közzétéve: 29.7.2013, 6:29 pm

    […] A cikk eredetiben itt olvasható. […]

Szólj hozzá!