Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.7.2013

Ha a flakonok beszélni tudnának: pillepalack-tutajjal érkezik pénteken Tusványosra két fiatal

Érdekes kezdeményezésbe kezdett két csíkszeredai fiatal, akik elhatározták, hogy Csíkszereda és Tusnádfürdő között az Olton leereszkedve érkeznek meg Tusványosra. Vízi Balázs és Hunyadi Koppány egy, az Olt partjáról összeszedett pillepalackokból készített tutajon szeretnék megtenni a távot. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az Olt szennyezettségére, ugyanakkor az észlelt problémákat a programot támogató Zöld SzékelyFöld Egyesület segítségével összegezzék és megkeressék az illetékes önkormányzatokat segítségüket kérve ezek megoldásához.

A Zöld SzékelyFöld Egyesület közleménye

A program kezdeményezője, Vízi Balázs számolt be a program ötletéről.

Hogyan kezdődött az egész?

A- z egész egy ártatlan sétával kezdődött az Olt partján idén májusban, néhány barátom társaságában. A szeredai strandnál kezdtük utunkat és haladtunk lefele a zsögödfürdői borvíz irányába, próbáltuk magunkba szívni a friss tavaszi levegőt. Azért mondom, hogy próbáltu,k mert egy kisebb táv megtétele után kellemetlen meglepetésben volt részünk. A friss levegőt hirtelen irtózatos bűz váltotta fel. El kellett takarnunk az orrunkat, hogy ne érezzük a szagot.

Mi volt a szag forrása?

Nem is volt könnyű megtalálni hisz a növényzet teljesen felnőtte az Olt partját, egy-két kisebb csapáson lehet csak megtekinteni magát a folyót. Egy ilyen csapáson léptünk mi is közelebb a folyóhoz amikor észrevettünk egy szennyvízvezetéket, ami nagy mennyiségben öntötte magából a bűzös, hányingert keltő folyadékot a folyóba. Nagyon lehangoló látvány volt. A pontot az i-re az tette fel mikor egy arra járó kutyagazdi próbálta rávenni a kutyáját egy kis úszásra. Nem igazán akart a kutyus a vízbe menni. Először azt hittünk, azért, mert nem tud úszni. Meglepetésünkre a gazdi szó szerint bedobta a kutyát a folyóba, az meg, amilyen gyorsan lehetett, kiúszott onnan. Tudott úszni, de még ő sem akart fürödni benne. Még a kutyák sem akarnak az Oltban fürödni…

Honnan jött az ötlet, hogy lecsónakázzatok a folyón?

A kutyás jelenet után rettenetes haragot éreztem. Nem jött hogy elhiggyem, hogy ilyen lehetséges. Arról kezdtünk beszélgetni, hogy ezt másnak is látni kellene. “Készítsünk fotókat, s dobjuk fel a Facebookra” – mondtuk. “Á de nem tudjuk megközelíteni, túl sűrű a növényzet…” “Akkor csónakázzunk le rajta… Na de honnan csónak?” A beszélgetésnek ennél a felénél láttuk meg egy újabb csapáson a lebegő flakonokat, amelyet az ágak fogtak fel. Aztán valaki megjegyezte: „Ha ezek a flakonok beszélni tudnának…” És itt ugrott be a dolog: Készítsünk csónakot flakonokból. és evezzünk le az Olton.

Lehet csónakot készíteni flakonokból?

Meglepő, de nem is akármilyent. Múlt vasárnapra sikerült egyet összeraknunk az Olt partjáról összeszedett flakonokból, és hétfőn ugyanezt a szeredai fürdő – Zsögödfürdő távot meg is tettük alig egy óra alatt. A csónak a palackoknak köszönhetően sekély, arasznyi mélységű vízen is akadály nélkül átsiklik. Mindennek ellenére nem könnyű meló, az biztos, eléggé kimeríti az embert.

Pénteken ezzel szeretnétek eljutni Tusványosra?

Igen. Azt szeretnénk, hogy az emberek felfigyeljenek. Én személy szerint pedig azt, hogy lássák mások is, mi van azon a folyón, és mások is haragudjanak. Ha elegen lennénk, hátha felfigyelnének a fentiek is, és tennének valamit. A tusványosi nyári szabadegyetemi rendezvény szerintem erre tökéletes alkalom.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Pillepalack-tutajok versenyét tervezik az Olton » Think Outside The Box
    Közzétéve: 29.7.2013, 3:58 pm

    […] terveznek az Olton azok a fiatalok, akik július 26-án este érkeztek meg Tusványosra a folyóból összegyűjtött hulladékból tákolt vízi járművükön. A Zsögödfürdő-Tusnádfürdő szakasz nehezebb volt, mint amire előzetesen számítottak, 13 […]

Szólj hozzá!