Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.5.2010

Május 29. a tej világnapja. Vásárolj tejet a termelőtől!

A termelőtől vásárolt tejjel ellentétben a boltban kapható tej alapanyaga további feldolgozások során esik át. A dobozokon olyan kifejezések olvashatóak, mint ‘pasztőrözött’, ‘friss’, ‘ultrapasztőrözött’ vagy ‘tartós’. Kevesen tudjuk azonban, mit takarnak pontosan ezek a fogalmak. Vajon ténylegesen friss-e a boltban kapható friss tej? Egyáltalán, mi történik a tejjel, mielőtt a boltokba kerülne? A Tudatos Vásárlók Egyesülete a különböző tejfeldolgozási fokozatok jelentését tisztázza a tej világnapja alkalmából.

Nyers tej:

a kezeletlen tej megnevezése. A nyers tejben azonban előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok, amelyek között kórokozókat is találhatunk. Ezért a nyers tejet felforralva kell fogyasztani.

Házi tej:

nyers, kezeletlen tej, amelyet közvetlenül a termelőtől lehet beszerezni.

Ebből a kézdivásárhelyi tejautomatából 2 lejért lehet beszerezni a friss házitej literét; ha házhoz megyünk a városi termelők valamelyikéhez, 2,5 lejbe kerül (fotók: Bakk-Dávid Tímea)

Friss tej:

a friss tej kifejezés tulajdonképpen csak a nyers tejet illetné meg. Az tej, amelyet a boltban, különböző feldolgozások után kapunk, már korántsem „friss” tej. Ez az elnevezés tulajdonképpen csak a tőgymeleg tejet jelenthetné, frissnek már a hűtés után sem nem nevezhető a tej.

Pasztőrözött tej:

a pasztőrözést eredetileg azért vezették be, mert a tehenek között megjelent TBC az emberi számára is veszélyt jelentett. A pasztőrözés során a tejet 38másodpercig 76 fokon hőkezelik, majd lehűtik. A pasztőrözés funkciója, hogy a tejben a nem kívánatos mikroorganizmusok, baktériumok számát lecsökkentse, és ez által tartósítsa a tejet. Ez a fajta, viszonylag kíméletes hőkezelés Pasteur erre vonatkozó kutatása miatt kapta a pasztőrözés nevet.

Homogénezett tej:

a homogénezés a tej zsírtartalmának, tulajdonságainak egységesítését jeleni. Voltaképpen a tejben lévő zsírgolyócskák méretét csökkentik, úgy, hogy a tejet nagy nyomás alatt egy fémlapon átnyomják. Funkciója, hogy ne képződjön például tejszín a felhevítés során, hogy a tejben lévő anyagokat könnyebben emészthetővé tegyék.

Ultrapasztőrözött tej:

közvetlen ultrapasztőrözést jelent, amely a tej csíramentesítését, tartósítását szolgálja. A közvetlen ultrapasztőrözés során a nyers tejbe forró vízgőzt juttatnak, így állítják elő a tartós tejet.

UHT avagy Ultrapasztőrözött-homogénezett tej:

közvetett ultrapasztőrözést jelent, amelynek során a tejet 30 másodpercre 140 fokra hevítik, majd lehűtik. A tejet hőkezelés után homogénezik is.

Miért vásároljunk a termelőtől tejet?

A kimérős tejet, illetve a kisüzemben előállított tejtermékeket többnyire maguk az előállítók értékesítik, így vásárlásunkkal közvetlenül a termelőt támogatjuk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy a termelő kénytelen legyen nyomott áron értékesíteni termékét a nagyüzemi feldolgozóknak, szupermarketeknek.

Kertész Albert szentkatolnai tejtermelő “vastehene” még speciális instrukciókkal is szolgál a vásárlóknak

Mivel ezekre a helyekre saját magunk is vihetünk újratölthető palackot, üveget, így csökkenthetjük a csomagolás okozta környezetterhelést.

A termelői tejet többnyire a gazdasághoz közel eső településeken értékesítik, így elkerülhető, hogy a termék – a nagyüzemi vagy importáruval ellentétben – akár több száz kilométert utazzon, jelentősen szennyezve a környezetet.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!