Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 19.7.2013

Új módszer sérüléseink gyógyítására: írj a traumádról!


Illusztráció: See Ming Lee/flickr

A legújabb kutatások szerint, ha kiírjuk magunkból traumatikus tapasztalatainkat, gondolatainkat, siettethetjük testi sebeink gyógyulását.

Az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatója, Elizabeth Broadbent 49 egészséges felnőtt emberen végezte vizsgálatait, 64 és 97 év közöttiekkel. A résztvevőknek három napon keresztül, napi 20 percet írással kellett eltölteniük. Az alanyok fele élete legszomorúbb és legmegrázóbb élményét vetette papírra. Elmerülve gondolataikban, felidézték azokat az élményeket, amelyekről azelőtt még senkinek nem beszéltek.

Az érintettek másik fele következő napi tevékenységeinek terveit írta le, anélkül hogy bármilyen érzelmet vagy véleményt belefűzött volna.

Két héttel később minden résztvevőn 4 mm-es bőrbiopszia-vizsgálatot végeztek. A következő napokban rendszeren fotózták a páciensek sebeit, mérve a gyógyulás sebességének mértékét.
A biopsziavizsgálattól számítva a tizenegyedik napon megfigyelték, hogy a sebek teljesen begyógyultak a traumájukról író résztvevők 76,2 %-ánál. Azoknál viszont, akik mindennapi programjukról írtak, ez az eredmény csupán 42,1%-ra volt igaz. A tudósok szerint az érzelmek újbóli átélése olyan reakciót váltott ki az alanyok szervezetében, amely elindítja az immunrendszer működését.

Forrás: descopera.ro

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!