Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 19.7.2013

Snowden valójában egy meleg földönkívüli: nem kerülhetik el az összeesküvés-elméletek a szivárogtatót

A lassan két hónapja tartó megfigyelési botrány kirobbantója, Edward Snowden abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindent, de tényleg mindent egyesít, amit az összeesküvés-elméletek hívői szeretnek. Volt alkalmazott, aki kitálal, kockázatot vállal, menedékjogra van szüksége, hős, akit meg kell védeni – vagy éppen felbérelt figyelemelterelő, mesterséges kreáció, ellenség. Bármelyik oldalon állnánk, a “világkormány” meg a “háttérhatalmak” jó hívószavak Snowden történetében, ezért nemcsak “valódi” összeesküvés-elméletek születtek róla, hanem sokan elébe mentek a feltételezéseknek, és megalkották a maguk vicces verzióját, amelynek persze az a veszélye, hogy komolyan is veszik és terjeszteni kezdik őket.

Edward Snowden sohasem létezett

Talán az egyik legkézenfekvőbb, ugyanakkor legmeghökkentőbb feltételezés Edward Snowdennel kapcsolatban, hogy egyáltalán nem is létezik. Kézenfekvő, mert annyira hihetetlennek tűnt, hogy a moszkvai reptéren van, de sosem látta senki, és persze a neve is gyanús – a kultikus 22-es csapdájában hívják Snowdennek azt a figurát, akit két köteten keresztül emlegetnek (Where are the Snowdens of yesteryear/ Hol van már a tavalyi Hóden, Villont parafrazálva), csak a legvégén tudjuk meg, hogy mi lett vele, de ettől függetlenül végig kísérti a főhős Yossariant. Ugyanakkor meghökkentő is, elvégre naponta akár több tucat hír érkezik vele kapcsolatban, és kicsit nehéz elképzelni, hogy ilyen precíz, világméretű átverésnek vagyunk tanúi, amelyben Obamától Putyinig mindenki benne van.

A moszkvai bujkálásának tetőpontján nem is valamilyen obskurus forrásban, hanem egyenesen a Washington Post egyik blogjában érveltek amellett, hogy Snowden maga a NSA kitalációja. A bejegyzés természetesen csak vicc – mint azt egy szerkesztői megjegyzésben, minden eshetőségre világossá tették -, de a gondolatmenet, ha úgy vesszük, teljesen logikus, és ezt is akarták elérni vele: egy koherens, ám mégis minden bizonnyal megmosolyogtató elméletet felállítani, még mielőtt valaki komolyan előáll vele.

A WP cikkén felbuzdulva DJ Pangburn, a Vice szerzője is felállította saját összeesküvés-elméleteit, miután megállapította, hogy bár nincs kételye a részben mesterségesen gerjesztett médiacirkusz felől, Snowden létezésének megkérdőjelezése a legmagasabb szintű összeesküvés-elmélet, amit csak el lehet képzelni. Szerinte most már csak az következik, hogy Snowden egy meleg földönkívüli, egy fekete muszlim szocialista (esetleg rögtön Obama féltestvére), ja és az már csak normális, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei előre megjósolta Snowdent.

Nem valószínű, hogy viccnek szánta azonban az a felhasználó a hozzászólását, aki az Urbanlegends.hu Facebook-oldalára írt július 17-én: “Maga Snowden egy kamu. Érdekes, hogy ez a faszi soha sehol nem tanult, dolgozott, de még csak lakhelye sem volt soha. Egyébként Snowman(hóember)-nek hívják a hírszerzésben a nem létező kémeket. Őket szokták látványosan elkapni egy országban, megy a csinnadratta, miközben a másik fél nem mer nyilatkozni. Ez a hidegháborúban is jól működött. Maradjunk annyiban, a világ legképzettebb hadserege bárhol bármikor likvidálni tud vagy el tud fogni bárkit, ha erre nyomós oka van. Ha létezne, már Hongkongban elkapták volna, mivel egy tisztázatlan igazgatású kínai terület. Még csak hozzá sem tudtak volna szagolni. Ez egy nagy kamu. Nincs semmiféle Snowden” – írja, és hát ebben az elméletben már a Snowman-es utalás téves, arról nem is beszélve, hogy Hongkongban éppen hogy nehezebb elkapni az embert, mint egy orosz reptéren.

Kinek az oldalán is áll Snowden?

A kiszivárogtató, ha már létezik, akkor egészen biztosan nem az emberek javát akarja, esetleg a javaikat – gondolja az egyik tábor. Eszerint Snowden igazából kínai kém, és az volt a küldetése, hogy a PRISM-program nyilvánosságra hozatalával Kína hasonló megfigyelési programját legitimálja. Vagy valamelyik másik ország bérence, aki által Obamát akarják tönkretenni. Vagy a CIA használta hármas ügynökként, hogy Obamát olyan helyzetbe hozza, hogy segítenie kelljen a szíriai felkelőket, hogy ezáltal javítson most egyre csökkenő népszerűségi indexén. (Bírjuk követni?)

Snowden rengeteg összeesküvés-elméletet megerősített beszédében

Az elmúlt hetekben nagyon sokan olvasták és osztották azokat a cikkeket, amelyekben Snowden az összes népszerű összeesküvés-elméletet megerősíti: a HAARP nagyfrekvenciás aktív ionoszféra-kutató program titkos és malíciózus terveit, az USA Sauron-programját, amelyet a lakosság ellen használ fel, a szupermarketek bankkártyás adatlopásait, a chemtrail-összeesküvést (a levegőben látott, repülőgépek által hagyott kondenzcsíkok valójában vegyi támadások az emberiség ellen), na és persze ufókat is látott. Ezeket az Internet Chronicle-nak adott interjúiban mondja, az Urbanlegends.hu össze is gyűjtötte mindezek linkjeit, és megjegyzi, hogy a HAARP-os már magyarul is terjed.

A helyzet az, hogy ha ezeket elhinnénk, úgy járnánk, mint az egyszeri TV-újság, amely a HírCsárdából merített ihletet egy cikkhez: az Internet Chronicle ugyanis szatirikus lap, és minden egyes története kitalált. A fogás viszont remek, az összeesküvés-elméletek hívői valószínűleg tényleg azt várják most Snowdentől, hogy a rengeteg információ birtokában most aztán őket is igazolja.

Az UFO-sztorit különben egy másik oldal is felkapta. Eszerint, ha visszafelé játsszuk le Snowden egyik nyilatkozatát, akkor egy adott ponton azt halljuk, hogy “those UFO-s”. És a hasonló elméletek valószínűleg még magát Snowdent is túl fogják élni.Az illusztrációk a lehallgatási botrány során készült mémek, a Knowyourmeme.com válogatásából

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Laci
    Közzétéve: 19.7.2013, 10:02 am

    Szerintem a személy nem, de a neve valóban kitaláció. Snowden jól eltervezte, és egyelőre kivitelezi ezt. Különben Amerika se tökéletes, s nem is mindenható – hál’ Istennek -, ha az lenne azért másképp alakult volna a világ.

Szólj hozzá!