Think Outside The Box

Transindex rovatok


Pró és kontra | 8.7.2013

Legyen a mobilod okosabb, mint te? Okostelefon pró és kontra


Fotó: Takashi Hososhima via Flickr.com

Az okostelefonok évről-évre egyre trendibbek, de tényleg mindenki ilyet szeretne? A Y generáció számára, és nem csak, már szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen folyamatos internet-hozzáférése, és főként, hogy ne érje el állandóan a különböző közösségi oldalakat. Vannak azonban az „elmaradottak”, akik még mindig a hagyományos telefont részesítik előnyben, mondván: a telefon arra való, hogy beszélhessünk rajta, nem kell feltétlenül hozzá Angy Birds és mindenféle más fölösleges alkalmazás.

M.R.

Az első saját operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefon, a Symbian alapú Ericsson R380 2000-ben jelent meg, de az okostelefon-piac igazi áttörése csak rá tíz évre következett be. A tavalyi évben világszerte több mint 700 milliót okostelefont vásároltak meg, de még ez sem haladta meg az eladott hagyományos telefonok számát. Az okostelefonok eladásai az idei első negyedévben múlták felül első alkalommal a “butatelefonokét”, igaz csak csekély 1 százalékkal. Tény azonban, a mobiltelefon-piac jövője mindenképp a minél több funkcionalitással rendelkező, „két lábon járó mini-számítógépeké”.

Mégis mi a probléma? A szakemberek szerint az okostelefonok legnagyobb hátránya, hogy folyamatos internet-hozzáférhetőséget biztosítanak, ami függőséggé is válhat, és ez koncentrációs zavarokhoz vezethet. Persze attól, mert okostelefonod van, nem biztos, hogy egész nap a Facebookon lógsz. Emellett pedig, ha elveszel egy nagyvárosban, milyen jól tud fogni, ha van GPS. Ezzel szemben a hagyományos mobilok jóval strapabíróbbak, olcsóbbak és az akku sem merül le egy nap után.

Ne legyen a telefonom okosabb, mint én


Rácz Tímea, szerkesztő/ Transindex

Nokia 3310-es generáció vagyok. Értsd: amikor a mobiltelefonokat már a plebs számára is bőven elérhető árban kapcsolták össze egy 20 percet tartalmazó bérlettel, mindenkinek ilyen volt. Jó súlyos, megérezted, ha nem volt nálad, és csörömpölt, mint állat.

Ennek tíz éve, és azóta elkerülhetetlenül váltottam telefont, először, mert a 3310-es akkuja egyik napról a másikra nyugdíjba ment (előtte még vígan bírta egy hétig), majd a következőt, amit szintén évekig nyúztam, sikerült elveszítsem. A jelenlegi telefonom már csak félig ostoba, tud egy kicsi internetet is, de még mindig az a kategória, amit intenzív használattal is csak négynaponta kell tölteni.

Ezt próbáltam meg néhány hete leváltani egy okostelefonra. Ajándékba kaptam, igaz, használtan, és nem a legtutibb modell, de belementem: elvégre 2013-ban már nem lehet enélkül élni, TIFF alatt jól fog az állandó 3G-s vagy wifis netkapcsolat, meg hát vannak ilyen cuki kis appek, lehet rajta dobolni meg moziműsort nézni.

Az első káromkodást akkor eresztettem el, amikor már többedjére kinyomtam az érintőképernyőn az éppen folyamatban levő hívást – valószínűleg az arcommal. A másodikat, amikor egyik percben még félig tele akkut hazudott, a másikban meg lemerült. És a problémák csak gyűltek, minden napra akadt egy lefagyás, egy kritikus pillanatban kikapcsolás, meg csomó olyan dolog, amit azóta sem értek, hogy miért és hogyan csinálta. Eldöntötte, hogy neki valami nem tetszik, és kivette a szabadságát.

Valószínűleg egy jobb modellel ennyi hardverproblémám nem lett volna, de ezt is beleszámítva, az okostelefonhoz immár csak akkor fogok visszatérni, ha mást nem lehet már kapni. Szerintem ugyanis illúzió, hogy eldöntöm: mindegy, milyen telefon, csak hívásra használom majd, mert egyszerűen nem ez a funkciója. Az okostelefonokon a telefonálási lehetőség már csak bónusz. Appekre, netezésre, információtárolásra találták ki, nem kell a hülye játékokra elszórni az akkufeszültséget, elég ha csak tényleges, értelmes kapcsolattartásra, információszerzésre, vásárlásra használom, úgy is naponta fel kell tölteni, és lehet, hogy a legfontosabb hívásom közben hagy cserben.

Nem kell ugyanakkor túlzottan paranoiásnak lenni ahhoz sem, hogy attól tartsunk: az okostelefonunkon elvileg bármikor követhetők vagyunk. Nem biztos persze, hogy követnek is, de a lehetőség megvan rá, még csak fel sem kell törni: elkerüli a figyelmünket egy alapbeállítás, és máris posztoljuk a tartózkodási helyünket valamelyik közösségi hálóra, vagy híváskor kéretlenül kiadja a másik félnek az e-mail címünket vagy Facebook-profilunkat, amit nem mi kapcsoltunk össze, hanem megkérdezés nélkül elvégezte helyettünk (true story). Nem kikerülhetetlen dolgok ezek, de úgy gondolom, túl sok időt és fáradságot vesz igénybe ahhoz, hogy egyáltalán megérje.

Nem utolsó szempont az sem, hogy az okostelefon több olyan eszközt egyesít, amelyeket különben külön-külön magunknál kellene hordanunk. Egy újságírónak egy gyors tudósításhoz elvileg egyértelműen könnyebb lenne egy jóféle okostelefont vinni magával, ami egyben laptop, fényképezőgép és diktafon is, mint négy külön kütyüt hurcolni. Viszont ezt egyben elveszíteni sokkal nagyobb veszteség információ szempontjából, mint bármelyiket a másik helyzetben. És persze az esély is nagyobb rá, hogy egy lapos valami kicsússzon a zsebünkből, esetleg kilopják a táskánkból.

Szóval úgy gondolom, hogy akinek mégis feltétlen szükséges a mobilinternet-hozzáférés, sokkal jobban megéri egy táblagépet tartani a bármilyen random telefon mellett, mint a kettőt kombinálni. Az appéhes fogyasztó is jóllakik, és az akkufeszültség is megmarad. Halló, van még valaki a vonalban?

Amikor jó, ha van nálad okostelefon: igaz történetek


Stanik Bence, szerkesztő/ Infofactory

Várjuk a zöldet egy belvárosi útkereszteződésnél, mikor felugrik az Iphone 3S-en megnyitott hírportálon a breaking news: öt iskolát bezártak Bukarestben az újinfluenza precedens nélküli terjedése miatt. Egymásra nézünk a volánt markoló operatőr kollégámmal, akivel tévés híreket gyártunk, és ugyanarra gondolunk: nyomás a legközelebbi sulihoz, hátha elkapjuk az evakuálás végét. Látványos, vágóképezéshez elsőosztályú helyzet fogad: fehér ruhás szakemberek a fertőtlenítéshez készülődnek. Elsőként érkeztünk a helyszínre. Percekkel később futnak be a többiek, a Realitatea, a B1 és a többi hírversenyző közvetítőkocsijai és stábjai.

Focihuligánok forradalmárosdit játszanak az Universitate-n, ki kell menni forgatni. Egyfelől könnygáz, másfelől kőzápor fogad, ritka hálás helyzet a tévéseknek, végre történik valami izgalmas. A pár száz fős banda szétszakad, több kisebb front alakul ki. Nem tudnánk, hova érdemes menni, ha nem lenne kéznél a telefon. A www.realitatea.net-en élőben nézhető az adás. Nekifogunk tévézni, látjuk is, hogy pár utcával odébb felborítottak és felgyújtottak egy autót. Még elcsípjük, ahogy lángol.

Kedd, hajnali két óra tíz perc. Sms-t kapok, kellemes harangszó jelzi, nyúlok is a töltőben csüngő készülékhez. Azt írja: felkor tali a foteren. itt van dorka is. Ha Dorka is, mondom, akkor nincs mese. Telefon töltőből ki, pólócsere, bicikli elő, indulok is. Sötétben kellene lebotorkálni, mert nincs fény a lépcsőházban. Különösen veszélyes lépcsőházról beszélünk, a szokatlanul éles forduló miatt. A borítékolható bokaficamtól a beépített reflektor ment meg: segédfény bekapcsol és máris fényárban úszik a lépcsősor. Biciklire fel, vár a Főtér, a cimborák és Dorka.

Megérkezem a Főtérre. Dorka már hazament, a cimborák megvártak. Kitaláljuk, hogy egyikünk oldalasan lefekszik a földre, majd biciklit is kap, leborítjuk mellé és egy asztalról, fentről fotózzuk a mozgását. Állóképekkel készítünk sorozatot a haladás témájára. A kövezett háttér semlegesen egységes térélményt kölcsönöz a képeknek. A kevés fény ellenére nagyon jó minőségű anyag jön össze. 8 megapixeles képek, szép színkarakterisztikával. Már csak sorba kell rakni, zenét alá és kész is lesz a világ legspontánabb fotóanimációs kisfilmje. (A galaxy S3-as kamerája egyébként elvérzett a félsötétben, az Iphone 4S megoldotta.)

Autózom éppen az Electric Castle-re, mikor beugrik, hogy nem válaszoltam egy reggeli sms-re. Vezetés közben üzenetet írni halálosan bonyolult, de az ügyes fejlesztők gondoltak erre: hangutasítással hozom elő a legutóbbi beszélgetést és bediktálom a telefonnak az sms szövegét. Jól ért magyarul, ezt már korábban leteszteltem, mégis mindig csodálkozom, hogy középerős külső zaj mellett is szinte hibátlanul gépel.

Zene kell az útra. Az androidon mesésen futó TuneIn rádiós szoft a világ összes (?) online rádióadóját kínálja, de vonatozáshoz nem jó, mert folyton kimegyünk a jelből. De nem baj, mert bekészítettem egy Mumford and sons és egy Of Monsters and man albumot. Ez a jó a hosszú buszozásban, vonatozásban: a két tracklistet egyben végig lehet követni. Közben nyitom a musiXmatch programot, ami kevés jellel is megtalálja a szöveget a zenéidhez és karaoke-szerűen meg is jeleníti, hogy együtt tudj énekelni a bandával magadban:
Howling ghosts – they reappear
In mountains that are atacked with fear
But you’re a king and I’m a lionheart.

Te okostelefon-párti vagy?

View Results

Loading ... Loading ...

Címkék: , , ,

13 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Valaki
  Közzétéve: 8.7.2013, 1:06 pm

  @Racz Timea – ki kene probalni egy igazi okostelefont, nem valami erintokepernyos regi szutykot amit okostelefonnak csufolnak….. Kivancsi lennek ra, hogy milyen telefonrol van szo, kar, hogy kimaradt a cikkbol. Egy rossz tapasztalat miatt kar megutalni az okostelefonokat.

  Amugy pro es kontra az egesz okostelefon tema. Van aki tudja mire hasznalni jatekon kivul is a mindennapokban sot megkonnyiti az eletet mert nem kell egy laptop-ot cipelnie magaval ha kimenne sorozni, de mondjuk kozben azert nem artana, ha elerheto lenne e-mailen munka miatt meg meg sorolhatnam.

  • A hozzászólás szerzője: rácztimi
   Közzétéve: 8.7.2013, 1:41 pm

   A modellt direkt nem írtam be, mert szerintem nem annyira releváns, és azt is leírtam, hogy jobb telefonnal épp ennyi problémám biztosan nem lett volna, és ennek ellenére sem vonz az okostelefon, mint olyan. Maradjunk annyiban, hogy nem a legújabb Samsungról volt szó.

   Amúgy mi váltotta fel az “érintőképernyős, régi szutykokat”? Akárhova nézek, 99 százalékban érintőképernyőst látok: https://www.vodafone.ro/shop/smartphones-android vagy https://www.orange.ro/magazin-online/telefoane?filter=101 kivétel a Blackberry meg egy Samsung-modell.

   • A hozzászólás szerzője: NitRo
    Közzétéve: 8.7.2013, 2:19 pm

    De igen, nagyon releváns a modell. A Samsungnál pl a S2-S3-S4 és a Note készülékeken kívül szinte minden trágya. Az okostelóknál nagyon előjön az olcsó húsnak híg a leve mondás. 1000 lej (kártyafüggetlen, nem használt árkategória) alatt nagyon ritka a tényleg jó teló. Talán a HTC Desire C az ami még okés, ha az ember nem akarja igazán komoly dolgokra használni.

 2. A hozzászólás szerzője: Laci
  Közzétéve: 8.7.2013, 5:16 pm

  Az okostelefonokkal semmi baj azon kívül, hogy teljesen feleslegesek. Egyszerűen a marketingesek által gerjesztett trend az egész, hogy te minél többet fizess. Azt az érzetet keltik benned, hogy szükséges, pedig egyáltalán nem lenne az. Az a legbosszantóbb az egészben, hogy mivel egy csomóan elhiszik, hogy szükséges, divatos vagy trendi, egy idő után tényleg az lesz. Legalábbis szükséges, mivel arra megy a fejlődés, s egy idő után már valóban nem tudsz meglenni nélküle, ha dolgozni, élni akarsz. Szóval előttem szólók, ti már rendesen megszívtátok, s miattatok én is megfogom.

 3. A hozzászólás szerzője: anya
  Közzétéve: 9.7.2013, 1:50 am

  Egyetertek Lacival, azt is hozzatéve, hogy minnel több időt töltünk at okostelefonunk képernyőjére felragadva, annál kevesebb figyelmet és időt forditunk a közvetlenül mellettünk levő emberekre. Azaz a legjobb úton vagyunk affele, hogy megteremtsük az egymástól tökéletesen elidegenedett személyek társadalmát…Szóval tessék csak szépen bekapdosni a marketingesek horgocskáit, és elfelejteni miről is szól az emberi élet.

 4. A hozzászólás szerzője: B.D.T.
  Közzétéve: 9.7.2013, 12:03 pm

  Az elején nem akartam okostelefont, de meggyőztek, hogy kell nekem – és igazuk volt 🙂 a netet főleg mailezésre használom, de böngészésre is, és totál meg vagyok elégedve vele. Soha nem “tette le a fülem” a hívást, és eddig – két és fél év alatt! – összesen kétszer fagyott le. Az akkuja 4-5 napig tart, ha nem használom a netet intenzíven. Jó, persze, ha fél napig rádiót hallgatok netről, egy idő után lemerül. A gigantikus névjegyzékemben gyorsan tudok keresni, csomó adatot hozzá tudok rendelni egy kontakthoz (mintha PDA-m lenne). Tisztában vagyok azzal is, hogy nem használom ki teljesen, pl. egyáltalán nem játszom rajta semmit, s az érdekesebb appokat is max kipróbálom – de telefonálni, mailezni, böngészni, smst írni nem tudok elképzelni jobbat.

  • A hozzászólás szerzője: András
   Közzétéve: 10.7.2013, 8:34 am

   Az eddigi legértelmesebb hozzászólás szerintem. Nem is értem miért jön le mindenkinek, hogy az okostelefont csak a hülyegyerekek vagy a trendmániások használhatják és az okos embernek meg minél butább telefonokkal járjanak csak azért mert az egy hétig elvan töltés nélkül… Én is az okostelefonom munkám könnyítésére használom(mailek, válaszok – bizonyos oldalak rákeresése, időjárás, GPS) és illetve gyors és aprólékos adatok kezelésére használom. Az igaz hogy csak a jobbacska okostelefonok érnek pénzt, az olcsóbbakkal (ahogy valaki fentebb is írta) kész kínszenvedés ugyanaz ami élvezetes egy jobb okostelefonnal(mert sok esetben ugyanaz a soft fut rajtuk csak épp a hardverük rém gyenge és csak megkeserítik tényleg az életed, nekem is volt ilyen tapasztalatom sajnos).
   Játszani egyáltalán nem használom, nem is azért kellett nekem…de jegyzetek, emlékeztetők, s a fentebb felsorolására ugyancsak…Az pedig egy badarság hogy állandóan lekövethető vagy. Nem kell mindig bekapcsolva tartani az adathasználat funkciót és akkor az akkud is többet tart és nem is vagy lekövethető internetes alapon. Na mindegy…szerintem ez egy “never ending” pro és kontra téma míg a világ világ…

 5. A hozzászólás szerzője: egyedem
  Közzétéve: 12.7.2013, 7:17 pm

  Meg lennek halva OKOStelo nelkul, vizsgak elott kartyara a kurzus PDFben, aztan alkalmas idoben ingujjban tartva masolas.

  • A hozzászólás szerzője: Ágnes
   Közzétéve: 2.8.2013, 9:04 am

   Aztán meg kikerülsz az egyetemről és fel vagy háborodva, h. nem kapsz elsőre jól fizető állást. Bár valószinüleg kapsz, mert gondolom az okostelót is apuci fizette. Kedves egyedem, jobb helyeken csalásnak nevezik azt, amit csinálsz, és nem kérkednek vele.
   Amúgy meg egyetértek a Laci hozzaászólásával, a marketingesek dolga, h.mossa az agyunkat, a miénk, meg h. maradjunk racionálisak, és ne dolgozzuk halálra magunkat egy olyan eszközért, ami aztán arra hivatott, h. megkönnyítse a munkánkat, ami még hajtósabb lesz persze, mert addigra ismét kitalálnak vmit, ami nélkül elképzelhetetlen az életünk, hisz ez a menő, és amúgyis, mennyire megkönnyíti az életünket. Közben meg csak élni felejtünk el. Böjte Csabának tuti nincs okostelefonja, és azt hiszem kijelenthetjük, hogy maximálisan megéli a hétköznapokat. Emlékszem még a fixx telefonok időszakára, valahogy sokkal többet találkoztam a barátnőimmel, egyszerűen azért, mert ha megbeszéltünk egy találkát, csak úgy lehetett lemondani, ha odamentem, h. szóljak, h. bocsi, nem tudok jönni. Azóta mobilon lazán le lehet mondani. 😀 Nem leragadni akarok a múltban, csak vegyük észre, h. a mondvarcsinált eszközöktől nem leszünk kicsit sem boldogabbak.

   • A hozzászólás szerzője: Ákos
    Közzétéve: 7.5.2015, 11:24 am

    Véleményem szerint az okostelefon egy bizonyos szintig hasznos, én is tévedtem el nagyvárosban és a bizonyosan nem okos telefonnal rendelkező kedves középkorú hölgyemény, kit kiszemeltem némi segíségre, lazán lepallt magáról egy “hagyj békén” szóval, és végül is térképpel nem rendelkeztem, valamint egy netes feltöltés után sikerült elérnem a kívánt célpontomat, igaz nem használom ki a gps-en kívül az okostelefonom, kevésbé használom az internetet, telefonálás, sms. De számomra ezek is lényegesen egyszerűbben működnek mint a régi nehezen benyomható régi telefonom gombjain. Én személy szerint egyik típusra sem voksolnék, mivel igazából ha kell hanem nem hordom magamnál egyik telefonom sem, abban is egyetértek hogy a puskázás illetve csalás a vizsgákon arra vezet hogy a munkahelyen ülsz mint egy bakfűz és várod hogy megtanítsanak dolgozni, értelmezni egyes változót, mutatót ne adj Isten.

 6. A hozzászólás szerzője: kesztió
  Közzétéve: 20.8.2013, 8:24 am

  felkor tali a foteren

  Asztaqurvaegit! Nyakunkba szakadt az új generációs analfabetizmus korszaka! Mert azt a szánalmasan igénytelen emberszabású antitalentumot, aki még okostelefonon sem képes ékezetes betűket kicsalni a masinából, nem is illeti meg más minősítés.

  Amúgy a régi „szemiokostelefonom” valóban sok szempontból felülmúlja a mostani okosat (igaz, különösen jól sikerült modellről van szó, SE C510), de már csak azért biztonságérzetért, hogy bármikor nálad van egy teljes értékű navigációs eszköz, megérte a váltás. A feleségemnek a kórházban pedig egyenesen nélkülözhetetlen, néha nagyon gyorsan utána kell nézni például egy gyógyszer adagolásának vagy mellékhatásainak.

 7. A hozzászólás szerzője: Karcsi59
  Közzétéve: 22.10.2013, 9:23 am

  Hát én ezt nem értem. “Butatelefonnal” is lehet internetezni, hálózaton és WIFI-n egyaránt. Például a Nokia Asha 302 nevű tökéletesen buta telefon is képes erre és még intenzív használat (játék, telefonálás, MP3 lejátszó használat) mellet is legalább egy hétig bírja az aksija, és töredékébe sem kerül egy okos telefonnak. Az akkumulátor üzemidő nem az aksi méretétől függ, okos pedig nem az érintőképernyőtől, vagy az internet eléréstől lesz egy telefon. Tehát miről is szól ez a cikk?

 8. A hozzászólás szerzője: MW3
  Közzétéve: 15.8.2015, 9:41 pm

  Én Tímeával értek egyet egyszerűen drágák, zabálják az aksit és én is össz 3 funkcióra használom ébresztőnek, sms, hívás kész !
  Meg az se mindegy h klasszikusba 4-5 évet bír egy aksi okosba meg 1- max 2-t.
  És az áruk is klaszikba 3 E okosba 6-8.
  A meghibásodás is sokkal gyakoribb és a javitattás ára olykor 30-40 E 20-ért már kapsz teljesen jó klasszikust.

  Tehát szerintem nem éri meg nettre meg ott a PC ami jobb bármely telefonnál 🙂

Szólj hozzá!