Think Outside The Box

Transindex rovatok


Reply | 3.7.2013

Bepipuló bringások Sepsiszentgyörgyön: flashmob, úttorlasz, büntik

Békés, környezettudatos, egészségcentrikus – ezek a biciklizéshez csatolt sztenderd szavak. Sepsiszentgyörgyön a polgári engedetlenséget is hozzáfűzték. Instagramos beszámolónk következik.

Zöld Gyík

Olt utca: mintapéldája a kisvárosi bicikliútnak. Két oldalt járda, balra parkolóhelyek, középen közlekedő, jobbról, a fehér útjelzéstől egyértelműen leválasztva, sárga folytonos vonallal jelölt biciklisáv. Akinek van jogsija, tudja: folytonos vonalon nem hajtunk át. Soha.

A Sepsi Bike Egyesület facebookján 11 óra körül jelenik meg az alábbi fénykép. A szöveg hozzá: „Újabb biciklitartókat sikerült felszerelni”.


A mindent elindító kép

A tartókat nyilván nem rögzítették csavarral – de a jelzés egyértelmű: ha az autósok a biciklisávon parkolnak, a bicikliknek is jut hely az út közepén. Szintén fészen kering az üzenet: 14 órától flashmob. Elálljuk az utat. Telefonálgatás, pötyögés következik: végül a gyülekező.

Nagyjából 500 méter a sáv, amely mellett felsorakoznak a bringák. Összesen 33, kormányuk páronként összekötve ragasztószalaggal. (Ilyenkor persze szerda van és munkaidő. Szép szám.) A hangulat? Vidám. És kissé paprikás, a biciklizés trendi, és finoman piszkálódós életmód. Ezt érezni a jelenlévőkön.


33 bicikli – munkaidőben szép eredmény

Egészséges kötekedés, nyilván, a flashmob nem a szerények műfaja. Ez sem az. Néhány embernek nem tűnik fel a sok biciklis és parkolnak. A biciklisávra. Ordibálás, szóváltás helyett tapsot kapnak. Van, aki megérti a dolgot, szemét lesütve vigyorog és arrébb áll. Ők a jó fejek. A nem jó fejek ezúttal Bukarestből jönnek. A Renault csoport felsőbb kategóriás modelljét vezeti a hölgy, bár e jelző kissé finomítja a jellemét, de hát a felsőbb kategóriás érzéketlenségéhez talál. Őt nem hatja meg a taps: nincs, ahol parkolni. (1 perc alatti járótávolságra egy jumbjetnek elegendő hely is akad. A hölgy feltehetően nem pilóta.) Szóváltás következik egyetlen jelzővel: „bukaresti”. És büszke rá. (A büszke bukaresti egyébként bravúros volt: nem csak a bicósávot, hanem egy kaput is elállt.)

Eredetileg szó sem esett a rendőrségről, azonban a hölgy viselkedése kiüti a biztosítékot. Megérkezik a helyi rendőrség, cédula kerül az autók ablakára, 160 lej, plusz két bűntetőpont. Három autós köszönheti a büszke bukarestinek a büntit. Ezért a jelenlévők kicsit lesütik a szemüket. Őket nem akarta senki bántani…


A hatósági közeg intézkedik, az önkormányzat kasszájában akad még hely. Vajon biciklitartóra fordítják?

5 perc után már drágább a mulatság

Vrabie Zsolt, ismertebb nevén Csuri bácsi, a Sepsi Bike-os szervező nyilatkozik: „Eddig az volt a baj, hogy nem volt megfelelő bicikliútunk. Most van, csak nem tudjuk használni: remélem, ha Antal Árpád nyilvánosan átadja az utat, ez a helyzet változik. Próbálunk olyan felhívást megfogalmazni az autósok felé, hogy kiderüljön: ha ők a mi utunkra parkolnak, akkor mi is megállunk az autós sávon. Ez az első akciónk, ami folytatódni fog, addig, amíg teljesen csupasz lesz a bicikliút. Egyelőre ezekkel a gerillaakciókkal hívjuk fel a figyelmet: ha az autós kell a biciklik közt lavírozzon, akkor valószínű, hogy holnap is eszébe jut, hogy itt valami gond volt.”

A flashmob kísérlettel végződik: a bicikliket átviszik a parkolósávra. 6 perc telik el és 3 autó áll meg a biciklisávon. Tapsot kapnak.


Jó, ha van egy bringás flashmobon létra. Lehet ilyen képet is készíteni

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: dodo
    Közzétéve: 8.7.2013, 11:25 am

    Tetszik 🙂 Bringásoknak augusztusra egy kis móka és pénzkeresés. Fél millát lehet keresni 1 hónap alatt úgy, hogy szinte csak bringázni kell az országban. Itt egy kis bemutató videó a “melóról”: http://redir.ec/1milliotekeres

Szólj hozzá!