Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 2.7.2013

Európai vízpolitika: gyógyszerek a szennyezők listáján

Tizenkét új vegyszer kerül fel a felszíni vizekre legveszélyesebb anyagokat tartalmazó listára azt követően, hogy az Európai Parlament képviselői kedden megszavazták az erre vonatkozó szabályokat. Az elterjedőben lévő vegyszerek figyelemmel kísérésére most létrehozott megfigyelési listára elsőként három gyógyszer került fel.

A megfigyelési listára került vegyszerek hatásait folyamatosan vizsgálják, és szükség esetén az anyagokat a legveszélyesebb vegyszerek listájához adják.

“A vízpolitika hosszú távra szól. Az európai polgároknak mindenhol hozzá kell jutniuk tiszta vízhez. Sajnos a felmérések azt mutatják, hogy bele fog telni még egy kis időbe, amíg a környezet, és elsősorban a felszíni vizek szempontjából is megfelelő minőségű vegyi anyagok jelennek meg. Az irányelvben lefektetett környezetvédelmi normák tizenöt új vegyszert vonnak be a jogszabály hatálya alá” – mondta a témáért felelős osztrák néppárti képviselő, Richard Seeber. A Tanáccsal létrejött megállapodást nagy többséggel fogadta el a ház.

A tervezet három elterjedt gyógyszer: egy fájdalomcsillapító, egy negyedik generációs fogamzásgátló tabletta, és egy állatoknak szánt hormonkészítmény által esetlegesen okozott kárral számot vetve felkéri az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy kockázatkezelési eljárást a vizekre veszélyes gyógyszerekkel kapcsolatban.

Az újonnan beazonosított vegyszerek maximális vízbeli koncentrációjára vonatkozó határértékek 2018-ban lépnek életbe. A tagállamok az ezzel kapcsolatos programjaikat 2018-ig kötelesek a Bizottságnak elküldeni.

Forrás: EP-sajtószolgálat

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!