Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 27.5.2010

Vannak-e ufók a Hójában? – Kolozsvár legendái II.

Ha először hallunk arról, hogy a Kolozsvár melletti Hója erdőben ufókat és egyéb fura jelenségeket figyeltek meg, azt hihetnénk, a helyi sajtó dolgozott fel néhány pletykát, vagy jókedvű kirándulók történeteit. A témával azonban a ’60-es évektől kezdve foglalkoznak, és a mai napig több fórumon futnak különböző (rém)történetek erről a kedvelt kolozsvári kirándulóhelyről. Tegnap este a Transindex kutatócsoportja felkerekedett, hogy utánajárjon a helyzetnek.

Rácz Tímea

Nem vagyunk ufószakértők, és azt is tudjuk, hogy a túlvilág nem akkor mutatkozik meg, amikor mi akarjuk. Az egész éjszakát sem voltunk hajlandóak kint tölteni. Mégis belevágtunk, hátha valami történik. És történt is. De előbb lássuk, mit akartunk letesztelni.

Elbeszélések szerint már az erdőbe belépve különleges érzés fogja el az embert. A fák formája nem megszokott, megcsavart, lehajló, eltorzult fatörzseket láthatunk. Még a falevelek susogása is túlvilági. Reméltük, hogy megoszthatunk az olvasókkal is egy hangfelvételt a titokzatos sustorgásról, de pechünkre teljes szélcsend volt. Azok a “szemtanúk”, akik nem láttak semmi különöset, furcsa rosszullétekre, hirtelen hányingerre, fejfájásra, néha még égési sérülésekre is panaszkodtak – tehát először ezekre a tünetekre figyeltünk, de nem jelentkeztek.

Az erdő elsősorban a “láthatatlan” UFO-jelenségekről híres. Többen olyan azonosítatlan repülő tárgyakat fotóztak le, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, de fényképen megjelennek. Ez például egy olyan fénykép, amely több parablogon is szerepel:

Fotó: www.descopera.ro (részlet)

Nos, mi is kattintgattunk vaktában, hátha valamelyik képen megjelenik legalább egy icipici ektoplazma-szerű jelenség. Egy fotón fel is tűnt egy foltocska. Nem tudjuk, micsoda, de arról biztosíthatunk mindenkit, hogy a kép eredeti, nincsen semmi rávágva, csupán egy kicsit kivilágosítottuk:

A beszámolók szellemekről is szólnak: antropomorf alakokat, sőt, túlvilági, a semmibe vesző állatokat is megfigyeltek. Úgy indultunk tehát neki, hogy az ilyesmire is figyeljünk. Annyira koncentráltunk, hogy amikor végre láttunk valamit, nem tudtuk eldönteni, hogy mi az. Az expedíció hanganyagának átiratát közöljük itt ezzel kapcsolatban – figyelem, felkavaró lehet!

“–Jaj, láttad? – Igen, te is? –Igen! – Valami állat volt! – Nem, fény volt! – Én egy rókát láttam, lehet, hogy nem az, de valami volt! – Ne menjünk beljebb? – Ó, menjünk még, lehet, hogy csak a lámpád… – De nem, én tényleg láttam valamit!!! – De gyerekek, ugye az nem lehet, hogy a fán egyszer csak egy akasztott embert fogunk látni…” Hát, ha a rókától, fénytől, túlvilági akármitől nem ijedtünk meg, akkor ettől a gondolattól szerencsésen befrászoltunk.

Egyéb gyanús fotókat mutattak be a TVR kolozsvári kirendeltségének műsorában mintegy tíz évvel ezelőtt: a fényképen más is megjelenik, mint akit fényképezni akartak, a lefényképezett embernek néhány testrésze egyszerűen eltűnt a képről, a fűben megjelent egy férfi feje. Mi is fotóztuk egymást, hátha feltűnik valamelyikünk mögött egy szellem vagy legalább egy világító szempár – de hiába.

Hacsak ez nem számít szellemfotónak.

Ha azt gondolná valaki, hogy azért nem láttunk egy fia szellemet sem, mert nem hiszünk bennük, akkor téved. Szkepticizmus ide vagy oda, azért a “hátha mégis” érzés bennük volt. Hangfelvételen is megörökítettük az alábbi beszélgetést: “–Az a baj, hogy ha tényleg van szellem és mi provokáljuk, akkor nem tesszük jól. –Jaj, de te hiszel az ilyenekben? –Nem. De hátha… –Igen, ha itt maradnál egész éjszakára, akkor biztos félnél. Én nem az állatoktól, hanem az ilyenektől félnék. –Én az állatoktól is. (nevetés) Na, de ti tudjátok, mi történik velük, ha meghalunk? Lehet, hogy itt fogunk kóborolni… –Annak idején, amikor a filozófia egyetemen a halálról volt egy teljes kurzus, nem tudtam mit kezdeni vele. –És mit tanultatok halálból? –Azt nem tudom, mert végig lógtam.”

Bizonyítani vagy cáfolni nem tudtunk tehát semmit, de ha már sem ufó, sem szellem nem volt hajlandó jönni, megpróbáltunk “csinálni” magunknak, legalább fotón. Egészen mutatósra sikeredett. És azt is elterveztük, hogy egyszer kint töltjük az éjszakát is, hátha akkor többet tapasztalunk meg az erdő furcsaságaiból. Ja és egy jótanács mindazoknak, akik hasonló expedícióra szánják el magukat: akik látták a The Blair Witch Projectet, NE meséljék el azoknak, akik még nem látták.


Ebből mindenki azt vegyen ki, amit akar.

Címkék: , , , , , ,

10 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Emese
  Közzétéve: 27.5.2010, 3:32 pm

  Lájkolom:)

 2. A hozzászólás szerzője: Aaron Balazs
  Közzétéve: 28.5.2010, 10:53 am

  az a potty a harmadik kepen, valoszinuleg egy porszem vagy az objektiven vagy a digitalis gep szenzoran, ami a vakutol “bevillant” a kepbe. de az is lehet, hogy para csepp 🙂

 3. A hozzászólás szerzője: Ági
  Közzétéve: 28.5.2010, 12:35 pm

  És az is lehet, hogy ufó! 🙂

 4. A hozzászólás szerzője: SAT
  Közzétéve: 28.5.2010, 1:57 pm

  Néhány éve tervezgettem én is ellátogatni a Bács-i erdőbe, ami a Hója-i erdő után található, arról szólnak inkább a legendák 🙂 egyszer mindennek eljön az ideje, aztán nekem is lesz miről írnom.. 😀 picit másképp

 5. A hozzászólás szerzője: Riccs
  Közzétéve: 30.5.2010, 10:01 pm

  van egy elhagyatott vendeglo a Bacsi torok bejarata korul, na az tiszta para 😛

 6. A hozzászólás szerzője: UFO
  Közzétéve: 31.5.2010, 8:43 pm

  Hát, ez nem legenda, ez így van! Én is jártam ott, s képzeljétek el, ott voltam! Ez nem semmi! (amúgy a suliban UFO-nak hívtak)

 7. A hozzászólás szerzője: IFO
  Közzétéve: 1.6.2010, 2:53 pm

  UFO-k nem léteznek! Én eddig mindegyiket azonosítottam!

 8. A hozzászólás szerzője: steve
  Közzétéve: 17.6.2010, 5:03 pm

  Azért Sift Sándor professzor nevét legalább megemlíthettétek volna. Ez persze némi hitelességgel ruházta volna fel a “legendát”, és akkor lőttek volna a bulvár-jófejkedésnek.

  • A hozzászólás szerzője: rácztimi
   Közzétéve: 17.6.2010, 8:53 pm

   Kedves steve, köszönjük a hozzászólást, valóban Sift Sándor is foglalkozott a jelenségekkel.

 9. A hozzászólás szerzője: Mezei József Tibor
  Közzétéve: 12.7.2015, 1:15 pm

  Ha valaki tud valami informaciot arrol, hogy hol vannak a Bacsi torokban az energia zonak vagy a paranormalis jelensegek kulonleges helyei, legyen szives szoljon. Halasan koszonom! 🙂

Szólj hozzá!