Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.6.2013

Továbbra sincsenek biztonságban a fák Marosvásárhelyen


Április óta kivágott fák csonkjai (fotó: Nemes Gabriella)

Az elmúlt két hónapban hivatalosan nem lehetett fákat kivágni a város területén, de sürgősségi eljárással mégis eltávolítottak több egészségesnek tűnő példányt is. A polgármesteri hivatal azt állítja, csak beteg, kiszáradt fákat vágtak ki, a civilek és a lakosság azonban kételkednek ebben. A megmaradt csonkok alapján nehéz eldönteni, hogy valóban jogosak voltak-e a vágások – véli Szakács László ökológus.

Lukács Katalin

A Valea Soarelui Egyesület júniusban két alkalommal is hivatalos panaszt nyújtott be a Környezetvédelmi Őrséghez, amelyben illegális fakivágásokra hívta fel a hatóság figyelmét. Az őrség eheti válaszából az derül ki, hogy a hatóság engedélyezte ezeket a vágásokat. A Környezetvédelmi Őrség áprilisban 10 ezer lejjel büntette meg a polgármesteri hivatalt a jogtalan fakivágások miatt, és akkor elrendelte, hogy Marosvásárhelyen egyetlen favágás se legyen mindaddig, amíg elkészül a városi zöld övezetek regisztere. A tiltás azokra a fákra is vonatkozott, amelyek kivágását korábban már jóváhagyták és a fák kérgét meg is jelölték e célból.

Hogyan tűnhettek el akkor mégis újabb fák a városból?


Április óta kivágott fák csonkjai (a szerző felvételei)

Az eredeti határozat szövegét utólag módosította a Környezetvédelmi Őrség, így a tiltás csak a közterületeken levő fákra vonatkozik, és emellett engedélyezik a kiszáradt, és száradó félben levő fák eltávolítását is, ehhez viszont minden esetben külön engedélyt kell kérni a hatóságtól.

Szakács László ökológus, a Rhododendron egyesület vezetője szerint a környezetvédelmi őrség határozata logikus, hiszen előfordulnak sürgősségi helyzetek. Nagyobb probléma viszont az, hogy Marosvásárhelyen a fák sok esetben azért betegednek meg, mert nem megfelelően metszik és kezelik őket.

Az Üvegházak, parkok és zöld övezetek igazgatóságának vezetője szerint a lakosság által észlelt fakivágások mind indokoltak voltak, és sürgősségi eljárást igényeltek. Moca Teodoru megkeresésünkre azt mondta, a legtöbb kivágott fa tűlevelű volt, és ezeket egy gyorsan terjedő betegség támadta meg, amely teljesen kiszárítja a fákat. Emellett voltak olyan esetek is, amikor lakossági kérésre távolítottak el fákat, de ezeknek a kivágását jóváhagyta a Környezetvédelmi Őrség is – hangsúlyozta az igazgató.

Hamarosan újabb fákat fognak kivágni, a fakivágási bizottság ugyanis két hónap után ismét összeült múlt csütörtökön, és mintegy 40-50 kiszáradt fa eltávolítását hagyta jóvá. Az önkormányzat közelménye alapján a tavaszi időszakban a tervezett favágásoknak és koronametszéseknek a felét végezték el, és a munkálatokat novembertől fogják folytatni.


Kiszáradt fák a Stefan cel Mare utcában és a Sáros utca sarkán, ezeknek az eltávolítását hagyták jóvá múlt héten (a szerző felvételei)


Őszig tehát valamennyire biztonságban vannak a marosvásárhelyi fák, de nem árt az óvatosság. A Ne vágj ki minden fát Facebook-csoport nemrég kezdeményezte, hogy készítsék el az április óta kivágott fák jegyzékét. A táblázatba eddig több mint 50 fa került be, és a listát bárki kiegészítheti, aki olyan esetről tud, amely még nem szerepel az összeírásban.

Mindez azonban kevés ahhoz, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaszi famészárlás. A város legöregebb fái megérdemelnék, hogy speciális védelem alá helyezzék őket, a koronamunkálatokat végző munkásoknak pedig meg kellene tanulni a szakszerű metszéstechnikákat. A polgármesteri hivatal november végéig kapott haladékot a Környezetvédelmi Őrségtől a zöld övezetek regiszterének elkészítéséhez. A dokumentáció összeállítása nagyobb védelmet biztosítana a zöld övezeteknek, mivel ez alapján szigorúbban számon lehetne kérni, hogy honnan tűntek el fák és milyen indokkal.


A tavaszi munkálatok idején megjelölt fák, amelyek őszig megmenekültek a kivágástól (a szerző felvételei)

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!