Think Outside The Box

Transindex rovatok


The Caveman Project | 26.5.2010

OMG

Fotó: fsgm/flickr.com

Első ránézésre a cím messengeres rövidítésnek tűnik, de valójában egy barátom vágta a képembe, amikor szója-bécsiszeletről volt szó. SZÓJA = OMG (Organism Modificat Genetic, génmódosított szervezet), mondta. Ott álltam meglepetten, némán, frusztráltan, mivel abban a pillanatban érvek áradatát zúdította rám, amelyekből az következik, hogy minden, amiről azt hisszük, hogy egészséges, tiszta, öko, bio – mi jó, nevezzük bárhogy: valójában nem is az, vagy legalábbis nem tudhatjuk biztosan. A címkézés nem megy nekünk, a kísérleti termés ellenőrzése szintén, a cégek átláthatósága nem megfelelő, jaj nekünk… Egész héten beszélhetnénk erről a témáról.

Serban-Miron Copot

Mégis, néhány szóban van mit összefoglalni. Van-e joguk ezeknek a faszagyerekeknek ahhoz, hogy gúnyt űzzenek az ország természetes génállományából, és senki ne vonja őket felelősségre? Most néhányan azt mondhatják, hogy hagyjuk őket, elvégezték a maguk dolgát. Miért van annyi bajunk velük? Ide kell csalogatni a külföldi befektetőket.

Itt a válasz is erre. A GMO-kísérletek kezdetekor nem lehetett tudni, mi lesz a hatásuk az emberi szervezetre és a környezetre. Idővel kiderült, hogy a GMO-kultúra két fő kockázattal jár: fogyasztás esetén rákkeltő lehet, illetve a termőtalajt kb. 30 km-es körzetben meghatározatlan időre megfertőzi. A nemzetközi igazságügy egy híres esete is bizonyítja ezt a tényt. Jöjjön tehát a kulcskérdés: tekintve, hogy Romániában húsz éve termesztenek génmódosított növényeket (és ezzel Európában elöl állunk), és nem létezik térkép, amely ezeket a kultúrákat ábrázolná, beszélhetünk-e biztonságos román biotermékekről?

A kis manó a vállamon figyelmeztet egy újabb jelenségre is, ami az ökoparanoia. Vajon túlozunk ezzel kapcsolatban? Vajon tényleg annyira fontos téma ez, amikor a világot megviselte a válság; egyesek gyűléseket, találkozókat szerveznek, mások részt vesznek ezeken, de még le is forgatnak egy-egy jelenetet. Fakk! Nem lehet már hiteles találkozókat szervezni, amely körül ne gyanítsunk politikai-szakszervezeti manipulációt, és ahol a tömött pénztárcájú nagyfiúk lézerrel világítanak a falra, és a hülye tömeg csorgó nyállal veti magát a piros pöttyöcskére?

Caveman szociális állat, és van joga véleményhez és kérdésekhez. Nektek is. Minden kétséges!

Köszönöm azoknak, akik megengedték, hogy halat egyek, de még bírom.

A zuhanyos kísérlet még folytatódik, de látom, senki nem jelentkezett, ami pedig a projektet illeti, végigcsinálom, és majd összegzem. Magorral beszélgettem erről, és egy kicsit összezavart, mert közölt velem egy csomó részletet, amire oda kellene figyelnem, mint például a publikálás napja, a cikk helyzete az oldalon, blablabla, szinte el is ment a kedvem az egésztől. 🙂

A bejegyzés eredetije a Hotnews TOTB-n itt olvasható. Fordította: Rácz Tímea

Címkék: , , ,

5 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: mazsola és tádé
  Közzétéve: 27.5.2010, 10:26 am

  Tulajdonképpen mi is fertőz itt 30 km-es körzetben? A butaság?

 2. A hozzászólás szerzője: Lolka
  Közzétéve: 27.5.2010, 10:55 am

  “a termőtalajt kb. 30 km-es körzetben meghatározatlan időre megfertőzi.”
  Az hiszem mindne ilyen nagyon magvas gondolat után vagy előtt hasnzos lenne megkérdezni egy-egy szakembert.

 3. A hozzászólás szerzője: lynx
  Közzétéve: 27.5.2010, 3:18 pm

  Az sem igaz, hogy a fogyasztása rákkeltő.

 4. A hozzászólás szerzője: csaba
  Közzétéve: 28.5.2010, 5:17 am

  vagy talan megis?

 5. A hozzászólás szerzője: ejakab
  Közzétéve: 28.5.2010, 11:32 am

  Eddig nem bizonyították, hogy a genetikailag módosított növények fogyasztása megnövelné a rák kockázatát. Véleményem szerint viszont tájékoztatni kell a vásárlókat, ha az illető termék GMO-t tartalmaz. Ha valaki nem szeretne ilyen terméket fogyasztani meg kell adni neki a választás lehetőségét. Engem viszont sokkal jobban aggaszt, ha ezek a genetikailag módosított szervezetek kiszabadulnak a természetbe és megváltoztathatják az ökológiai egyensúlyt, kiszorítva az őshonos szervezeteket, csökkentve a biodiverzitást (ami jo :D, mármint a biodiverzitás).

Szólj hozzá!