Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.6.2013

Biodiverzitás lencsevégen: szavazz a legjobb, Szénafüveken készült fotóra!


A fotóalbumok megtekinthetők itt is, szavazni a Zöld Erdély Egyesület Facebook-oldalán lehet

A „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” című projekt keretében megszervezett Biodiverzitás Nap résztvevői 215 fajt azonosítottak 24 óra alatt. A „Biodiverzitás lencsevégen” fotópályázatra 103 fénykép érkezett, amelyek a Zöld Erdély Egyesület közösségi oldalán versenyeznek a 100 lejes fődíjért.

A Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területekre méltán lehetne büszke a kincses város. A terület „koporsókkal” tarkított sajátos geomorfológiája lehetővé teszi, hogy egyetlen négyzetkilométeren számos élőhelytípus megtalálható legyen, a száraz félsivatagitól egészen a tavakig. A mozaikszerű, változatos életfeltételek rendkívüli biodiverzitást eredményeztek, amely kutatása, megőrzése és ismertetése több odafigyelést és áldozatot érdemelne – áll az egyesület közleményében.

A biodiverzitás védelmének világnapja alkalmából szervezett interaktív felmérésen 24 óra alatt 215 fajt azonosítottak a résztvevők. Figyelemfelkeltésként felvillantott töredéke ez csupán az itteni értékeknek, hiszen ezernél is több növényfajt és mintegy hatszáz lepkefajt jeleztek már innen a biológusok.

A Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területek biodiverzitásának megörökítését és népszerűsítését szolgálja a Zöld Erdély Egyesület által meghirdetett fotóverseny. A fényképek segítségével szeretnék minél több embernek megmutatni a Szénafüvek szépségét, értékeit, különleges világát. Kilenc szerző összesen 103 fotóval vesz részt a megmérettetésben, ezekre lájkokkal és megosztással bárki szavazhat július 25-ig. A közönség által legsikeresebbnek ítélt fénykép és album száz lejes jutalomban részesül. A fotókból kiállítás is készül Kolozsváron.

A Zöld Erdély Egyesület „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” című projektjének célja felhívni a figyelmet a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területek értékeire és hozzájárulni ezek védelméhez. A „Kolozsvári Szénafüvek” a legérdekesebb és fajgazdagabb erdélyi rezervátumok egyike, már 1925-ben védelem alá helyezték. 2006-2011 között a Zöld Erdély Egyesület gondnokságában volt. Ez idő alatt megvalósult a terület határainak kijelölése, elkészült a kezelési terv és szabályzat, őrző-védő szolgálatot biztosítottak, indítványozták a túllegeltetés megszüntetését, kiirtották az invazív, tájidegen cserjés egy részét, feltérképeztek egyes védett növény- és állatfajokat, tanösvényt építettek, környezeti nevelési programokat szerveztek. Szerződésük lejárta után annak meghosszabítására tett kérésüket – a bizonytalan anyagi erőforrásainkra való hivatkozással – elutasították.

Idén a „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” projektünket a Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia támogatja. Ennek keretében megvalósul a három éve létrehozott tanösvény rendbetétele, az információs táblák kijavítása, a terület megtisztítása, környezeti nevelési tevékenységek, a Biodiverzitás Napjának megszervezése, valamint egy tematikus fotóverseny és kolozsvári fotókiállítás.

Az április-szeptember időszakban 25.000 lej összköltségvetésből lebonyolított projekthez a Zöld Erdély Egyesület legkevesebb 5.000 lej önrészt is kell biztosítson. Tekintettel arra, hogy a kolozsvári önkormányzat pályázati kiírására benyújtott támogatási kérelmüket – forráshiányra való hivatkozással – idén is elutasították, a hiányzó pénzösszeg előteremtéséhez szívesen fogadják magánszemélyek és cégek felajánlásait.

>> A Biodiverzitás Napján készült fajlista (.pdf) itt elérhető >>

Forrás: közlemény

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!