Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.6.2013

Natura 2000-es területre épült Maros megye új napelemparkja

Erdőszentgyörgy határában egy hete adták át Maros megye ötödik napelemparkját, és a megyében további 30 park építését kérvényezték idén a befektetők. A zöld beruházások terjedésének azonban nem mindenki örül egyértelműen, a civil szervezetek szerint jobban oda kellene figyelni arra, hogy milyen területekre és milyen feltételekkel engedélyezik ezeknek a parkoknak az építését.

Erdély FM

Az Erdőszentgyörgy és Hármasfalu közötti 6,7 hektáros területen kialakított energiaparkban 13.500 napelemet szereltek fel. Ezek összteljesítménye 3,24 Mwh. A környéken évi 1200 óra napsütéssel számolnak, így a rendszer megközelítőleg 3500-4000 MWh áramot termel majd. A napelempark építése 3 és fél millió euróba került, a beruházó becslései szerint ez az összeg 6-8 év alatt fog megtérülni.

A napelemparkot viszont egy Natura2000-es területre építették, és az építése során emiatt több nehézség is felmerült. A védett terület gondnokai csak hosszas tárgyalások és egyeztetések után engedélyezték a beruházást, a kivitelezés során azonban több feltétel sem teljesült.

A napelempark építéséről, működéséről és környezeti hatásairól Nyulas Bernát tulajdonossal, a Fomco Solar System igazgatójával, illetve Pap Tamással, a Milvus csoport vezetőjével beszélgettünk.

Hallgasd meg a műsort itt:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!